Национален протест на медицинските сестри, полицаи и пожарникари подкрепят

Пореден национален протест на медицинските сестри за реформи в системата на здравеопазването ще се проведе от 15 часа пред Народното събрание, съобщи пред БНР Мая Илиева, организатор на протестите от средата на годината.

"Очакваме да дойдат наши колеги от цялата страна. Очакваме да ни подкрепят и представители на различни по-малки синдикати, както и синдиката на полицаите. Към нас ще се присъединят и някои от пациентските организации, граждани, помощник фармацевти, които също искат да изразят подкрепа към нашата кауза", каза тя.

Водещите искания на протестиращите са: стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, по-добри условия на труд, законодателни промени и цялостна реформа в здравеопазването.

"Болниците да не бъдат търговски дружества, да няма търговия със здраве. Да се намери начин, по който частните болници да не бъдат финансирани от държавата. Всички знаем, че в здравеопазването има много пари, но те не се разпределят както трябва. Няма контрол. Ние се изправяме срещу това. Искаме реформи в самото здравеопазване", обясни Мая Илиева.

Подкрепа от синдиката на служителите на МВР

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) застана зад исканията на медицинските специалисти, като членове на синдиката ще се присъединят към днешния протест, става ясно от писмо на организацията, изпратено до медиите

От синдиката смятат, че ниското допълнително заплащане за нощен труд на хора, които спасяват човешки животи е не само недостойно, но и граничещо с унижението. И напомнят, че идентично е възнаграждението и на българските полицаи и пожарникари

От Синдикалната федерация заявяват, че е крайно време минималното допълнително възнаграждение за нощен труд да бъде актуализирано и да бъде променено националното законодателство.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини