22 са инцидентите в областта от началото на годината с пропан-бутан в бита, Кърджали бг вести настоява за проверка на качеството на газта

От началото на 2019 г. до момента на територията на област Кърджали са възникнали общо 22 произшествия, свързани с използване на газ пропан-бутан, при които са пострадали двама граждани. Основната причина за възникването на тези произшествия е неправилно ползване на нагревателни уреди и техническа неизправност.Това се сочи в прессъобщение на Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

Нашите наблюдения обаче сочат,че основната причина е в продажбата на некачествен газ пропан- бутан и е крайно време компетентните органи да се самосезират.Ще припомним,че първи сайтът Кърджали бг вести писа,че на пазара в Кърджали се появиха газови бутилки убийци. Продава ги реномирана верига бензиностанции. Бутилките с пропан-бутан за бита са запечатани с фолио и не будят съмнение у клиента. Проблемът възниква,когато ги свържете с газовия котлон. Той започва да гасне, а газта безпрепятствено изтича и се стеле в дома ви. Една клечка кибрит и експлозията е налице.

Според търговци на газови котлони и бутилки причината е в това,че в бутилките се нагнетява и въздух. Той при излизането гаси котлоните.

 Големият проблем е, че кърджалийци купуват евтини газови котлони. Те са без термозащита. Тези котлони са предназначени за ползване на открито, по къмпинги и дворове, но никой не предупреждава за това клиентите.

  Коректни търговци в утвърдена верига магазини за техника обаче правят изключение. Те твърдят,че ако не си купите котлон с термозащита има опасност да взривите дома си. Други търговци пък предлагат газови винтили със защита, които затварят достъпа на газ до котлона, когато няма консумация. Всички те препоръчват за ползване на закрито котлони с термозащита. Те са за предпочитане и в домовете на възрастни хора. Котлоните с термозащита изключват автоматично на двадесетата секунда след като изгасне пламъка.

РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО“ – КЪРДЖАЛИ апелира към жителите и гостите на областта да спазват мерките за предотвратяване на пожари при използване на газ пропан-бутан, а именно:

Дейностите по устройването и техническото поддържане на газовите отоплителни, нагревателни готварски и други уреди трябва да се извършват само от специалисти.
Важно правило за ползването им е постоянният контрол за техническата изправност на съоръженията – автоматиката, вентилите и др., осигуряващи нормална работа.
Необходимо е уредите да са стандартно изпълнение и в никакъв случай да не се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход.
Отопляваните с газови печки помещения задължително трябва да са с постоянна естествена вентилация.
Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в помещения под кота нула (мазета, шахти и др.), в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища.
Нарушаването на херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) с изтичане на газ в затворено пространство е изключително опасно.
С цел установяване на течове на газ у нас към пропан-бутана се добавя мирис на чесън.
В случай, че усетите специфичната миризма на чесън, веднага затворете вентилите и започнете проветряване на помещението. Газ пропан-бутан е по-тежък от въздуха и се наслагва в ниските части на помещението, поради което проветряването трябва да се извърши и за най-ниските точки.
В случай на оттечка над допустимата концентрация при минимална мощност на източник на запалване може да се възпроизведе взрив. Ако е тъмно, не палете лампата и не ползвайте открити огнеизточници – запалки, свещи и др. По най-бързия начин изключете електрическия ток.
Проверката за изтичане на газ в никакъв случай да не се извършва чрез поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това можете да извършите чрез сапунен разтвор на мястото на евентуалното изтичане.
Необходимо е да знаете, че при всяко напълване отново на битовите бутилки с газ на определените за това газ станции се извършва задължителна проверка на годността на съда под налягане.
Не поемайте излишен риск и не практикувайте напълване с газ на по-малки бутилки от такива с по-голяма вместимост.
Всички профилактики, които трябва да бъдат извършвани, задължително са посочени в инструкциите на производителя на съответния газов уред. Изисквайте от търговците при покупка на уред да Ви бъде предоставена съответната инструкция на български език.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини