16 °C

Българо-турски литературен клуб гради мостове на културата в Южна България

Разговор с Шенар Бахар,координатор на клуба:

- Кога е учредена Вашата организация?

Българско-турският литературен клуб е създаден преди шест години по идея на генералния консул на Република Турция в Пловдив Алпер Акташ (2013 г). В клуба членуват преподаватели от Пловдивския, Шуменския, Софийския и Анкарския университет, студенти, турски и български поети и писатели, издатели и представители на медиите. Дейността му е подкрепена и от последващите генерални консули в Пловдив.  При мандата на настоящия генерален консул Хюсеин Ергани клубът е регистриран като неправителствена организация с обществено значение.

Клубът инициира срещи с творци на словото от двете държави, организира представяния на книги, участва активно във фестивала „Пловдив чете”, организира литературни конкурси, детски празници, насърчаващи четенето, издава двуезичното списание „Небет тепе“, участва активно в културния и социалния живот на града.

- Разкажете за дейността на клуба за последната година.

Клубът организира за втори път общоградски празник, посветен на Международния ден на майчиния език – 21 февруари 2019 г. Проектът беше включен в културния календар на Община Пловдив.

Събитието  се проведе  в Малката Базилика и  празникът  мина под знака на  творчеството на Шекспир.

Цитат от една от най-популярните му пиеси – „Хамлет” – „Да бъдеш или да не бъдеш – това е въпросът”прозвучи първо в оригинал на английски, а след това на български, турски, арменски, иврит, ромски, руски, украински, френски, китайски, немски, италиански, испански, гръцки, чешки, полски, сръбски, шведски, арабски, кюрдски, молдовски, персийски, японски, хинди, пенджаби, пущу, монголски, тай, тагалог, азарбейжански, казакски, албански. За първи път в България беше акцентирано и върху жестомимичния начин на изразяване, а 36-яезик на койтопрозвучацитатабеше на езика на глухонемите.

Участниците бяха  живеещи в Пловдив  носители на езика.

27-30 септември 2018 г. клубът организира участието на пловдивски младежи и медии в проекта на „Ротари клуб Немрут” за изкачване на едноименната митична планина – национален парк в Турция, включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Младежите в неравностойно положение и пловдивски журналисти участвафа  в международния проект с подкрепата на Българо-турския литературен клуб, наред със свои връстници от 8 държави и отново  развяхя  на върха  трибагреника и флага на Пловдив- 2019, а на  официалната вечеря със участието на ротарианци от цяла Турция и представители на още 8 държави  презентираха  Културната столица на Европа 2019 Пловдив.

На гала-вечерята, в чест на пловдивската група  беше  прожектиран рекламния клип за Пловдив-2019, журналистите в проекта разказаха  за Културната столица, а каталози с основните акценти в програмата на Пловдив 2019бяха раздадени на всички ротари клубове, присъстващи на събитието.

            След завръщането на групата, в културен център „Тракарт” на 10 октомври 2018 г. ще беше организирана  фотографска изложба със снимки от събитието, които буха разпродадени на търг  в неравностойно положение в Пловдив. Имаще прожекция на  заснетия по време на проекта документален филм и концерт класическа музика на флейтиската Чисем Йонвер от Държавната консерваторията при Тракийския университет в Одрин.

            Декември 2018 г. беше издаден първият брой на двуезечното списание „Небет тепе“, беше изпратен до всички читалища в Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Пазарджик и Шумен. 

            Декември 2018 г. клубът участва в два международни благотворителни базара, в София – Коледен базар на дамския клуб, в полза на деца сираци от България и в Анкара-Благотворителен базар на съпругите на дипломатите, в полза на деца сираци.

            25 януари 2019 г. клубът организира концерт „Здравей Пловдив-2019 и здравей списание Небет тепе“, с участнието на цялата редакционна колегия на списанието и преподаватели от АМТИИ.

6-7 март 2019 г. Българско-турски литературен клуб организира демонстрациии на живо, с цел да пополяризира на ръчно духано стъкло. Майстор-стъклар от Турция   и членове на клуба проведоха демонстрации в НГ Сценични и Екранни Изкуства , НХГ „Цанко Лавренов" и Културен център „Тракарт“. В проекта бяха включени младежи от Асоциацията на глухонемите в Пловдив.

Литературният клуб беше съорганизатор на честванията по повод  Международния ден на жената в Турското консулство. На тържеството бяха поканени над 100 дами от града, които имаха възможност да се запознаят с техниката ръчно духано стъкло.

            На 22 март 2019 г. БТЛК организира пролетен концерт пиано/челло  в Балабановата къща със световно известните музиканти Гьокхан Айбулус и Муса Ишкодралъ.

На 18 април 2019 г. Българско-турски литературен клуб съвместно с Филологически факултет при ПУ „Паисий Хилендарски“ организира среща- разговор с Хюсеин Ергани, като дипломат и председател на Клуба на консулите в Пловдив.

 Модератор на срещата беше доц. Борян Янев- заместник декан на Филологическия факултет.

Клубът организира и проведе празник, посветен на Международния ден на детето в Турция – 23 април, както и за 1 юни, когато празнуват децата в България. По този повод бе организиран двуезичен конкурс за проза, поезия и рисунка. Проведоха се ателиета за рисунка Ебру във  Велинград и Чепеларе.

            За първи път в Пловдив и в страната Гергьовден, Хъдрелез (мюсюлманския) и Какава (ромския) бяха чествани заедно. Проекта на БТЛК и Фондация „Тракия“-Турция беше посрещнат с голям интерес от страна на пловдивчани и гостите на града. Честванията, като концерти, фотографска изложба и ритуали бяха съсредоточени в три различни локации като: Столипиново, Джумаята и район Северен. На 3 и 4 май представителите на религиозните общности в града заедно посрещнаха пролетта.

В проекта „Месим заедно“ на Хлебна къща Пловдив, момичетата  от турския етнос в клуба, забрадени със традиционни забрадки,  участваха в месене на хляб заедно с моичета от българския етнос и младежи в неравностойно положение. Събитието се осъществи в ресторант „Индия“/9 май 2019 г./

Българско-турски литературен клуб участва във Втория поетичен фестивал „Орфей 2019“ като  организира среща с поетесата и преводачката  Кадрие Алит  - Джесур (председател на клуба и главен редактор на списанието).

           

Българско-турски литературен клуб осъществи превода на всички материали използвани по време на изложбата „Българите получили своето образование в Галатасарай XVIII-XIX век “ в Метоха на Желязната църква в Истанбул  „Св. Стефан“. Изложбата беше открита на 11 май 2019 г.

20 юни 2019 г. БТЛК участва като паркньор на Тракарт в „Дни на тракийската култура“ със фолклорна група и участници в конференцията.

19 юли БТЛК организира концерт на Международния младежки хор на Тюрксой (с хористи от шест държави) на Римски стадион в Пловдив, който премина при голям интерес и в подкрепа на Културната столица на Европа – Пловдив 2019.

 -Какви основни дейности изпълнява Вашата организация в момента?

-Клубът подготвя и издава  списание „Небет тепе” – двуезично издание, в което студенти и утвърдени турски и български поети и писатели  публикуват своите творби. Списанието се издава четири пъти годишно, в момента се разпространява се 4 брой. Селекцията се извършва от редакционна колегия – Проф. Евдокия Борисова, Проф. Хюсеин Мевсим,  Доц. Елена Гетова, Доц. Борян Янев, Д-р Харун Бекир,  д-р Азис Шакир, Кадрие Джесур,  Проф. Хасине Шен, д-р Антон Баев  и др. Главен редактор на списанието е преводачката Кадрие Джесур.

Клубът ще участва на 13, 14 и 15 септември 2019 г.  в Ноща на музеите и галериите с работилници Ебру и маршрути по паметници на културата от Османския период. Участието на клуба е доброволно без финансиране или помощ от организаторите на събитието.

Октомври клуба ще гостува във Велико Търново с изложбапосветена на Троя, ще се проведе литературна среща със студентите от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Ноември, заедно с Клуба на консулите ще организира Консулски благотворителен базар, в полза на талантливите деца в Пловдив.

Ноември съвместно  с издателска къща „Жанет“ ще бъде представена книгата на проф. Хюсеин Мевсим „Културните отношения между България и Турция“.

Декември месец Българско-турски литературен клуб и Клуба на Консулите в Пловдив ще организират „Бяла ваканция“ за младежи в неравностойно положение, ски-ваканцията се предвижда да се реализира в Чепеларе и Банско.

Месец януари 2020 г. ще бъде посветена на първата годишнина от издаването на списание „Небет тепе“ – предвидени са конкурси, литературни четения, среща с автори и концерти.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
23.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
23.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
23.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
23.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
23.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
23.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
23.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
23.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
23.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
23.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
23.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
23.09.2019
Последни новини