ДПС отново със силни позиции на местните избори в Кърджалийско, сочат прогнози

ДПС ще има силни позиции на местните избори в Кърджалийско, сочат прогнози. Според изследване публикувано в авторитетното списание „ Геополитика&геостратегия”се очаква Движението за права и свободи да постигне резултат от 61,6 % от гласовете в областта. Автори на прогнозата са проф.д-р Марин Русев, гл.ас.д-р Павлина Владимирова, Ралица Иванова , Кристиян Луканов и Биляна Ташева. Всички те са от катедра  „Регионална и политическа география” на Софийският университет „Св.Климент Охридски”.

  Според разработеният от тях метод на историко-географско прогнозиране за местния вот ДПС ще бъде отново безспорният победител в Кърджалийско. Авторите проследяват резултатите на Движението от 1991 до 2019 г. Усреднените стойности са 61,6%.

За същият период резултатът на БСП с различни коалиционни партньори е 12,3%.

За периода 2009-2019 г., когато на политическата сцена е и първата политическа сила в страната в момента- ПП ГЕРБ, ДПС постига среден резултат от 61,6% за нашия избирателен район. Съответно БСП получава 12,0%,  а ПП ГЕРБ 18,2 на сто.

   Очакваната избирателна активност, изчислена въз основа на данни за периода 1991-2019 г. е 48,6%.

Като най-безпроблемна за ДПС изследователите сочат община Крумовград. Тук ДПС се очаква да получи 67,9% от гласовете. Това сочат усреднените данни за периода 2009-2019 г. За  ПП ГЕРБ изследователите прогнозират 10,8 на сто от гласовете. Толкова е и прогнозата за БСП. Тук ДПС има и една номинация за кмет,  досегашният градоначалник  Себихан Мехмед.

  Общината където могат да се очакват изненади е Джебел. Тук ДПС има три номинации за градоначалник. Това са Сейфи Мехмедали, председател на Общинския съвет , бившият евродепутат Неджми Али  и активистът Ремзи Имамов. Последният е подценяван, но той самият смята,че има сериозни шансове да получи зелена улица от ЦОБ на ДПС.

Проблемът е , че именно в Джебел, където тръгват Майските събития опозицията на Движението ще подкрепи независим кандидат. С независими кандидати ще се играе и за селски първенци. Стратегията е премислена за да се обединят всички недоволни от ДПС.

А недоволни има. Сред възрастните , това са завърналите се пенсионери от Турция. Сред младите-това са гурбетчиите. Всички те очакват повече от местното управление на ДПС.

  Силата на ДПС е агитацията от врата на врата. Изследване на екип от София сочи, че в малките населени места това е единствено резултатния начин за агитация и подкрепа.Хората искат да видят в очите ,тези които ги управляват и които искат да ги представляват.

Жителите на област Кърджали като цяло са разочаровани от политиката и местното самоуправление. Те не вярват, че мнението им ще бъде чуто и зачетено. Въпреки това младите хора активно се отзовават на анкети. Възрастните предпочитат живия контакт с хората на властта. Голямо е разочарованието от негативизма в социалните мрежи. Хората очакват  и добри новини. Искат да чуят за ремонтирани пътища, благоустрояване, работни места. Има отдръпване от мониторинга в политиката като цяло. Това е заключението на управителя на Института за управление на програми и проекти-София Петя Донова, изразено пред сайта Кърджали бг вести. Тя споделя, че е направена тъжната констатация,че добрата новина не е новина за мнозинството жители на областта. Това подхранва негативното говорене в социалните мрежи, а от там в обществото .

  Залагането на пропаганда в медиите става все по-малко ефективно. Анкета на сайта Кърджали бг вести сочи, че 60,0% от респондентите не смятат медиите в столицата на Източните Родопи за свободни. Едва 7,5 на сто ги намират за отчасти свободни. 32,5 на сто не могат да преценят.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини