Честваме днес в Кърджали Съединението на България!

В чест на 134- годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия днес  6-ти септември,петък,  от 11 часа Община Кърджали кани жителите и гостите на града пред Паметника на освободителите в Градската градина, съобщиха от администрацията. Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

      Kметът на община Кърджали инж.Хасан Азис и Общински съвет-Кърджали поздравяват всички жители на общината по случай 134-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия:” Нека всички ние помним и тачим хората, които вложиха ум, воля и жертвоготовност в това свято дело, Съединението! Нека бъдем техни достойни наследници  в името на едно по-добро бъдеще за България !

Честит празник!”

Съединението е актът, с който на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 година Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

Съединението провокира Сръбско-българската война (ноември 1885) и Българската криза.

След Съединението по настояване на Високата порта Източните Родопи не попадат в границите на  обединената  българска държава ,а се предават на Османската империя.Това е цената ,която България плаща,за признаването на акта на Съединението от султана.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини