Кърджали отбеляза Деня на Съединението

Изображение 1 от 2

    Гражданите на Кърджали днес честваха 6 септември – Денят на Съединението на Княжество България с Източна Румелия  пред Паметника на Освободителите в Градската градина. Сред официалните лица бяха областният управител Никола Чанев, кметът на община Кърджали инж.  Хасан Азис, народният представител Адлен Шефкет, отец Петър Гарена, началникът на Областния военен отдел майор Златко Белев и зам.-председателят на общинския съвет Юсеин Ахмед.

    Днес, когато празнуваме Деня на Съединението, ми се иска да сме по-близо до дълбокия смисъл на тази дума. А той ни отпраща към понятия като единство, съгласие, обединение, свързаност и още по-дълбоко – към ЕДНОТО ЦЯЛО, което е народът сподели в приветствието си на тържеството кметът инж. Хасан Азис.
    Ето какво каза още той:
    „Паметна и свещена за всяко българско сърце е днешната дата и празникът, който ни събира в този септемврийски ден – денят на Съединението на разпокъсаната някога Българска държава и на свободния и независим български дух. Възторг и заслужена гордост изпълват душите и сърцата ни при спомена за това родолюбиво, величаво и свято дело, и за всички онези наши предшественици, които намериха в себе си воля да се противопоставят на силните на деня.
    В това именно се корени успехът на Съединението – в обединението. Общата кауза кара непримиримите дотогава либерали и консерватори да загърбят противоречията и разногласията си. “

    „Днес, когато сме се събрали да отдадем дължимата почит към героите на Съединението, от позицията на изминалите 133 година можем да кажем, че историята отсъди: Съединението е велико дело. То е едно от най-забележителните събития в българската история. За нас, днешните хора, то е преди всичко един път към преоткриването, към развитието, към отстояването на нашата национална идентичност в голямото многонационално, мултикултурно семейство на обединена Европа, „завърши Хасан Азис..

    Венци и цветя бяха поднесени от името на обществени организации и граждани.

    След тържеството пред Паметника на Освободителите всички участници и гости имаха възможост да се хванат на кръшното хоро. Празникът  продължи с богата музикална програма. Участваха  вокална  група „Ахрида” при  читалище „Обединение 1913”, изпълнители на спортни танци, Никола  Радиков, фолклорни състави при читалище ”Тракия 2009” и ТД „Димитър Маджаров”. На празничното хоро, което се изви в Градската градина, се  хванаха много кърджалийци и гости, сред тях и кметът инж. Хасан Азис, и областният  управител Никола Чанев.

    НЖ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини