Правозащитник ще оглави инициативния комитет за Мая Манолова

Eдно по едно отпадат съмненията, че Мая Манолова ще се кандидатира за кмет на София. Въпреки че не го е заявила като категорично решение, близки до омбудсмана източници го потвърдиха пред "Дневник". Според тях, това ще се случи въпреки натиска, който в момента се упражнявал върху нея да се откаже и сценариите, че ако загуби ще е губеща и за настоящата си позиция и за други възможности, но и за завръщане в политиката с по-силна кариера.

В процес на формиране вече е инициативният комитет, който ще издигне кандидатурата й като независим кандидат в началото на септември. Известен правозащитник ще оглави комитета според информация на "Дневник". В него нямало да има изявени партийни лица, а ще го доминират представители на неправителствени организации, които се занимават с различни каузи, свързани с досегашната работа на Манолова като национален омбудсман. Така месец преди началото на официалната предизборна кампания, изглежда, че за София се задава оспорвана битка с непрогнозируем финал, който според наблюдатели ще определи бъдещето на партията ГЕРБ, а може би и на модела на управление, утвърден от десетилетната власт на Бойко Борисов.

С кого води разговори, откъде очаква подкрепа или тръгва "ва банк"

Очаквам подкрепа от гражданите, не водя разговори с партийни централи, макар че с различните партии сме стояли зад общи каузи, казва Манолова на въпроса с кого разговаря за подкрепа и продължава да добавя "ако се кандидатирам". Тя припомня, че с десните партии са защитавали заедно машинното и електронното гласуване, проблемите на българите зад граница, против са били забраната на дивото къмпингуване и др. И тези общи каузи й давали надежда за подкрепа от десните, ако влезе в битката за столичен.

След като в десния спектър "Движение България на гражданите" (ДБГ) остана извън обединението "Демократична България" (ДБ), това е партията вдясно, която тепърва ще решава дали да подкрепи кандидата на ДБ - Борислав Игнатов, или Манолова. По повод зачестилите твърдения в медиите от последната седмица, че ДБГ е заявило подкрепа за Манолова, лидерът на движението Димитър Делчев коментира пред "Дневник", че решение няма, а води разговори с всички, включително и с Манолова, но подкрепата от ДБГ ще зависела от това "дали я има волята да бъде променен моделът на управление на София".

Отляво ревнуват, отдясно я подозират

По повод формирането на инициативния комитет на Манолова откъм БСП проявяват ревност заради лицата, които тя е избрала да я издигнат, макар че откъм "Позитано" 20 струи миролюбива тишина и вече се е наложило устойчиво убеждението, че има гарантирана подкрепа от Корнелия Нинова, с която са в както се казва - статус: сложни отношения.

Вдясно пък не вярват в еманципацията й от БСП и я подозират в тайни връзки. Така коментират източниците на "Дневник" опита на Манолова да изиграе ролята си на независим кандидат, въпреки богатото минало на ярък активист на БСП.

Голямата интрига: какво ще предприемат десните, ако има балотаж

Според някои социолози и набдюдатели и тестване на нагласи още преди да са ясни всички кадидати, Манолова има малък аванс пред Фандъкова, а според други необявени анкети преднината била малко по-голяма, но при всички случаи балотаж в столицата ще има.

Това поставя напр. "Демократична България" (ДСБ, Да България, Зелено движение) пред избор, за който десните лидери избягват да говорят, което сега е логично - имат си кандидат Борислав Игнатов. Според източници на "Дневник" Манолова е тествала дали и кого ще подкрепят ДБ при балотаж между нея и Фандъкова.

Това ще е коварно препятствие за демократите за реалното им политическо лице: ако подкрепят Фандъкова, значи не са опозиция на ГЕРБ, чийто зам.председател е тя (макар че не тя, а Борисов взема решенията в партията). Ако подкрепят Манолова - подават аванс на БСП (чието ярко лице е била тя допреди да стане омбудсман).

Така ще се окаже накрая, че интригата на тези избори в София са десните, а не играта ва банк на Манолова, коментира политолог, пожелал да остане анонимен. По думите му тя ще се реши чрез разговори, но е трудно да се разговаря принципно "с пълна уста", намекна политологът за преплетени интереси на разноцветния политически спектър в Столичния общински съвет.

Допуска ли Бойко Борисов, че ГЕРБ може да загуби София?

Бойко Борисов не е коментирал евентуално кандидатиране на Манолова и рисковете за кандидата на ГЕРБ. Партията още не е обявила, че Йорданка Фандъкова ще се състезава за нов мандат, но два месеца преди изборите и нарасналата активност на столичния кмет показват, че изненади - няма да има.

Медийни коментари за Манолова в последните седмици припомнят, че тя беше избрана за омбудсман с подкрепата на ГЕРБ и с личното одобрение на Борисов.

"Дневник" попита Манолова дали сега се е среща с него и по какви теми. Да, срещала се миналата година по повод протеста на майките с деца с увреждания и тази година по повод внесените от нея законопроекти, чието придвижване зависело от Борисов, отговори Манолова и отрече да е обсъждала своето кандидатиране за кмет с него.

"Аз съм посредник между гражданите и властта и когато едната страна отсъства и не ме чува, и проблемите остават нерешени и законопроектите, които внасям, не помръдват, аз трябва да се срещна с премиера. Но не в Банкя, където никога не съм ходила, както, между другото, и в жилището на Корнелия не съм ходила, а влизам в МС през централния вход, не притърчавам от една до друга партийна централа", отговори доста рязко Манолова на въпроса.

В някои от последните си медийни изяви през последните две седмици, Манолова заяви, че властта е в паника от евентуална нейна кандидатура, а след това в телевизионно интервю беше още по-категорична: "ако реша да се кандидатирам - ще стана кмет".

Официалното обявяване, че Манолова влиза в битката за София се очаква в първите дни на септември, а на 14 септември е конференцията на столичната организация на БСП, на която се очаква социалистите да заявят подкрепата си за нея.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    0 0
    12:47, 27 авг 2019
    Тази тракачка изобщо не си дава сметка,че като станеш кмет се иска яко бачкане , а не снимки с всички протестиращи.А и трябва да проверява всяко павенце да не мърда , че враговете не спят.Я се откажи, Мая , не си за тази работа.
Последни новини