Ерменков: Италиански фирми пращат боклук в България, тук го горят в ТЕЦ-ове

За екологичен проблем при изгаряне на боклуци в ТЕЦ-ове алармират от БСП. Социалистите вече внесоха  сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на дружества, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Екологичният проблем обаче бил още по-сериозен. 

„Италианската държава плаща 200 евро на тон на онези италианци, които събират боклуците там. Те от своя страна плащат 47 евро на тон този боклук да бъде докаран до България и плащат 53 евро на съответните фирми в България, които приемат този боклук. Нямаме точните данни какви са количествата, които идват”. Това заяви в предаването „Здравей, България" заместник-председателят на Комисията по енергетика в НС Таско Ерменков.

Той обясни, че вече е бил сезиран няколко пъти от граждани от Сливен и Перник, които живеят в близост до топлофикациите, че е започнало изгарянето на боклуци, които водят до много силни и неприятни миризми.

„Да, наистина един от начините за утилизиране на битовите отпадъци, е тяхното изгаряне. Но то не може да бъде универсално. Има отпадъци, които трябва да бъдат изгаряни на високи температури, каквито са циментовите заводи. Ако такива отпадъци се горят в топлофикационните централи, емисиите, които се получават, са изключително вредни. Като капак държавата плаща преференциални цени за това, че уж се използва биомаса за производството на енергия”, заяви Ерменков.  Той отново посочи ТЕЦ-овете в Сливен, Перник и Гълъбово.

Депутатът заяви, че на няколко от централите, които се намират на територията на РИОСВ-Стара Загора, им е издадено становище, че не е необходимо да се прави оценка на въздействието на околната среда.

„БСП не е срещу Ковачки, БСП е за върховенството на закона”, заяви Таско Ерменков. „Не може в държавата да царува безхаберието и за благоденствието на един човек да страдат останалите”.

Ерменков припомни, че четирите работодателски организации са подали сигнал до КЗК за това, че има прекалена концентрация на пазара на електроенергия.

„От КЗК им дадоха един въпросник с 11 въпроса. Всъщност им казаха: Вие се жалвате, сега свършете и нашата работа, за да докажете, че това, което ни пишете е истина”, заяви Ерменков. Той заяви още: „Когато вдигнеш цената на електроенергията, повишаваш цените на всичко. Губиш конкурентоспособност на пазара”.

Запитан за кого отива печалбата, Ерменков заяви: „Най-вероятно за онзи, на когото са му позволили така да действа на пазара, на когото са позволили да има господстващо положение, който, откакто е на пазара на електроенергия, може да погледнете статистиката – цената на електроенергията на уж независимата енергийна борса е по-висока с 50%”.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини