Walmart съди Tesla за пожари от слънчеви панели

Веригата супермаркети Walmart заведе дело срещу Tesla във Върховния съд на щата Ню Йорк, обвинявайки компанията на Илон Мъск в небрежност, която е довела до няколко случая на пожари на слънчеви панели, монтирани на покривите на магазините.

Ройтерс припомня, че през 2010 г. Walmart стана клиент на SolarCity – компания, който Tesla придоби през 2016 г. Съгласно договора, соларни панели бяха инсталирани на покривите на 244 магазина, за да се намалят разходите за енергия на Walmart и да се увеличи делът на електроенергията от възобновяеми източници, която супермаркетите ползват (35% до 2020 г.).

Споразумението предвиждаше SolarCity, а след това и Tesla, да инсталира панелите и да ги поддържа. В съдебното дело Walmart твърди, че до ноември 2018 г. най-малко седем от магазините на компанията, разположени в различни щати, са претърпели пожари, причинени от Tesla системи.

Един от пожарите е възникнал няколко месеца след като системата за преобразуване на слънчева енергия е била изключена (системите на Tesla вече са изключени във всички супермаркети Walmart). Според ищеца, пожарите са унищожили много стоки и са причинили щети на компанията за милиони долари.

Walmart смята, че небрежността на Тесла е довела до пожарите. По-специално, компанията е бързала да монтира панелите в търсене на печалба: изпълнителите и подизпълнителите, участващи в инсталирането на системите, не са имали достатъчна квалификация, а надзорът им е бил слаб. В резултат на това е възникнала заплаха за безопасността на служителите и клиентите на Walmart.

През юли Walmart даде един месец на Tesla да анализира причините за пожарите, да изплати обезщетение за нанесените щети, причинени от пожари, и да промени начина си на работа. До 15 август обаче Tesla не е предприела забележими стъпки, за да поправи грешките си.

Ето защо Walmart се обръща към съда – търговецът на дребно изисква Tesla да демонтира слънчевите панели във всички магазини в мрежата, където те са били инсталирани по-рано.

Според The ​​Verge, делото на Walmart е заведено само няколко дни, след като Tesla предложи на частни клиенти възможност да инсталират слънчеви панели на покривите на къщите си срещу 50 долара на месец.

Източник: technews.bg

Коментари в сайта

Последни новини