Финалният тест по кунг-фу в Шаолин (видео)

Преди 50 години Холивуд открива Шаолин и оттогава бомбастичните техники на кунг-фу се радват на екранна слава. Kак се става боец в Шаолин разказва BBC.

В древната обител днес живеят и се обучават около 400 монаси. Около 100 от тях овладяват бойните изкуства. За тези ученици кунг-фу е не само бойно изкуство, а духовна практика. Видеото ни среща с един от тях, който предстои да премине теста за монах боец.

Умението на майстор боец по кунг-фу в храма Шаолин отнема над десетилетие. Яндиан трябва да докаже себе си, преди да се яви пред журито от старши монаси, и в двете - и в кунг-фу, и в Будистки техники. Ако се провали на този тест, ще трябва да минат три години, преди да бъде допуснат отново.

Във видеото виждаме и неговия ментор - Янсенг.

Смята се, че кунг-фу е разработен от ранните китайски монаси като начин да останат в достатъчно добра форма за часове медитация. И монасите използвали уменията си, за да защитят своята обител и селищата от нападатели.

Сила, бързина и тотална концентрация. Вижте подготовката на един монах от Шаолин за неговия тест по кунг-фу.

"Ти си достатъчно силен да го направиш. Концентрирай се върху настоящето", казва наставникът му с най-спокойния и мек глас, който можем да си представим от учител. Няма нито една излишна дума в наставленията му, няма гняв или порицание. Няма и негативизъм или хитруване от страна на ученика му.

Тестът ще трае два дни и той трябва да изпълни всичко перфектно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини