Продават газови бутилки убийци в Кърджали, тъпчат ги с въздух

На пазара в Кърджали се появиха газови бутилки убийци. Продава ги реномирана верига бензиностанции. Бутилките с пропан бутан за бита са запечатани с фолио и не будят съмнение у клиента. Проблемът възниква,когато ги свържете с газовия котлон. Той започва да гасне, а газта безпрепятствено изтича и се стеле в дома ви. Една клечка кибрит и експлозията е налице.

Според търговци на газови котлони и бутилки причината е в това,че в бутилките се нагнетява и въздух. Той при излизането гаси котлоните.

 Големият проблем е, че кърджалийци купуват евтини газови котлони. Те са без термозащита. Тези котлони са предназначени за ползване на открито, по къмпинги и дворове, но никой не предупреждава за това клиентите.

  Коректни търговци в утвърдена верига магазини за техника обаче правят изключение. Те твърдят,че ако не си купите котлон с термозащита има опасност да взривите дома си. Други търговци пък предлагат газови винтили със защита, които затварят достъпа на газ до котлона, когато няма консумация. Всички те препоръчват за ползване на закрито котлони с термозащита. Те са за предпочитане и в домовете на възрастни хора. Котлоните с термозащита изключват автоматично на двадесетата секунда след като изгасне пламъка.

  В момента търсенето на такива котлони е голямо. Свършват бързо в магазините за електронна търговия. За съжаление в Кърджали хората се редят за евтините котлони без защита. Може би и затова инцидентите с газови бутилки в региона са чести. Проблемът е,че не може да се докаже при експертиза дали причината за определен инцидент е в газовата бутилка.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини