23 °C

Регионалната екоинспекция представи “Червената стена” на Летен университет на ЮНЕСКО

Летният университет на ЮНЕСКО се проведе от 21 до 28 юли на територията на Национален парк „Централен Балкан“ с участие на експерти от 15 държави.

Според Сeвилската стратегия биосферните резервати са пример за хармонично съжителство между човека и природата, демонстрирайки добри практики и политики както в областта на опазването на биологичното разнообразие и естествените екосистеми, така и в областта на устойчивото развитие на местните общности. За управлението на биосферeн резерват „Червената стена“ е създаден и колективен орган – Консултативен съвет, който планира и координира дейностите с участието на всички заинтересовани страни.

Експертът на РИОСВ Мария Михайлова, която е и зам.-председател на Консултативния съвет, запозна участниците в Летния университет с „Червената стена“ - един от четирите биосферни резервата от нов тип в България. През 2016 г. Общински съвет - Асеновград даде съгласие територията на община Асеновград да се включи в биосферния парк. В резултат на съвместните усилия на Регионалната екоинспекция, Министерство на околната среда и водите и Община Асеновград за “Червената стена” бе изготвен номинационен формуляр и внесен в Секретариата на Програмата. В резултат на това през 2017 г. „Червената стена“ бе одобрен от ЮНЕСКО като един от първите български биосферни паркове. Той се състои от сърцевинна, буферна и преходна зона и напълно отговаря на изискванията на Сeвилската стратегия. Експертът обясни и директните ползи за местното население от съживяването на местния бизнес чрез насърчаване развитието на устойчиви, природосъобразни практики за земеделие и животновъдство, горско и ловно стопанство, екологичен туризъм, рибарство и други.

Летният университет е международна инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция (BRESCHE). Стартът й е даден преди четири години, а целта е да привлече и обучава млади специалисти от цял свят по темите, свързани с развитието на биосферните паркове. Целта е да се привлече общественото внимание върху Програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“ и да постави акцент върху биосферните паркове и възможностите, които те предоставят. Страната ни за първи път е домакин на тази международна инициатива, която се провежда от 4 години в различни страни.

Предвидените в програмата теми са свързани с политиките за управление на биосферните паркове, устойчивото земеделие, местни продукти и бизнес, екотуризма, брандинга и маркетинга на биосферните паркове, науката и образование, като включва теоретично и практическо обучение. Организирани са и ботанически турове, посещения на биологични ферми, екохотели, винарни, екопътеки, културни и природни забележителности, както и запознаване с типични местни занаяти и производства.

Летният университет на ЮНЕСКО се организира от Българска фондация „Биоразнообразие“ с подкрепата на Министерството на околната среда и водите, Националния кмитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО Гърция, Дирекция на Национален парк „Централен Балкан“, Общинините Карлово и Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини