Всеки избира посока и крайна точка на пътешествията си по напълно различен начин. Хубавото е, че изборът е повече от голям: места, които си заслужават в България - колкото искаме.

Има обаче едни 10, които (поне според нас) всеки българин трябва да сложи в списъка си - и да види. Не само заради изключителната им красота, но и за да се увери със собствени очи защо заради тях светът ни сваля шапка.

А те, всичките 10 , отдавна са част от един друг списък - този на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Три са природни забележителности - Национален парк "Пирин", Национален парк "Централен Балкан" и Биосферен резерват "Сребърна". Прекалено необятни, за момента ги оставяме настрани и започваме да отмятаме в списъка останалите седем - всичките, свързани с историческата и културната ни идентичност.

Рилски манастир

Величествен почти колкото приютилата го планина, Рилският манастир пази вековни спомени, които нашепва на всеки свой ъгъл. Тук ни води необикновената му енергия, създадена от силата на вярата и историята.

Снимка 523250

Усещаме я в стенописите на църквата "Рождество Богородично", които без думи, но повече от въздействащо, пресъздават миналото на светата обител като гарант за вяра, култура и духовност. При желание, още за него ще открием и в Етнографския музей.

Човек може да дойде тук по всяко време на годината. И всеки път природата ще го остави безмълвен пред нейната красота. Ние бихме избрали топъл ден - не само заради красивите планински гледки, но и заради четирите километра до пещерата убежище на свети Иван Рилски.

Снимка 523248

Свещарска гробница

Идеята за 140 археологически обекта от различни епохи накуп веднага пали клечката на любопитството ни и вече сме на път към Историко-археологическия резерват "Сборяново".

Но перлата в нашето пътуване е Свещарската гробница - една от най-запазените от времето на траките у нас. Построена в началото на ІІІ в. пр. Хр., и днес тя е все така впечатляваща. Трябват ни само няколко погледа, за да разберем какво е било да си богат и влиятелен по онова време.

Възможността за посещение обаче е ограничена - тук може да дойдем от 17 март до 30 ноември, от сряда от събота.

Казанлъшка гробница

Според тракийските обичаи, тялото на починалия се опява три дни, след което се изгаря или заравя. На мястото се издига могила и се устройват игри. В парк "Тюлебето" в Казанлък има една такава куполна гробница. Всъщност, те са две - оригиналът от III-IV в.пр.Хр. и точното й копие, отворено за туристи от май до ноември.

Снимка 523254

На площ от над 40 кв.м получаваме рисуван преразказ на земния, военния и задгробния живот на владетеля, погребан тук - Ройгос.

Снимка 523255

Заради запазените детайлни изображения, тук са и едни от най-добре познатите живописни произведения от ранния елинизъм. И да, от тях наистина може да ти се завие свят.

Ивановски скални църкви

Случайно или не, озовем ли се в долината на река Русенски Лом, задължително трябва да гледаме нагоре. На 40-50 метра височина ще видим много отвори на пещери. И те съвсем не са случайни.

Снимка 523259

Оставяме страха от високо в ниското и подхващаме стълбите към скалния манастир "Свети Архангел Михаил". Днес той функционира целогодишно, но само като туристическа атракция. Въпреки това пази спомена за времената, когато е предоставял убежище и за тялото, и за духа на монасите-отшелници.

Снимка 523257

Дойдем ли тук през пролетта, лятото и есента, ще нахраним душата си с изключителни природни пейзажи, наред с красотата и невероятната пъстрота на скалните рисунки на църквата "Света Богородица".

Мадара

Няколкостотин декара, на които животът кипи още от времето на първобитните хора. Днес е пусто само през зимата, но само защото районът е труднодостъпен по това време на годината.

Снимка 523286

Затова тук се идва, когато времето позволява дълъг преход по неравния терен. И с всяка крачка в главата ни отеква мисълта, че на това място ходим - буквално, по история.

А когато стигнем до изправения скален войн, който с копие в ръка е повалил героично лъва, несъзнателно замръзваме на място - с вдигната нагоре глава и с поглед, вперен в него. Защото Мадарският конник е гледка, която се запечатва в съзнанието.

Снимка 523285

Задължителни спирки са и Мадарските скални венци, и скалният параклис "Св. Пантелеймон", и археологическият музей.

Несебър

Несебър не е просто "онова градче до Слънчев бряг с мелницата". Затова и ако искаме да видим истинското му лице, добре е да дойдем преди или след края на туристическия сезон. Тогава улиците са празни, тогава ще усетим и духа на 3200-те години история - защото да, Несебър е един от най-древните градове в Европа.

Снимка 523291

Съвсем естествено, част от богатствата на Стария град се крият в Археологическия и Етнографския музей. Останалите - ще откриваме крачка по крачка сами.

Снимка 523294

Хубавото е, че тесните улички успяват да смесят в едно и романтиката, и историята, за да ни предложат неподправения дух на Несебър с десетките църкви, с останките от ранновизантийски терми и крепостни стени, и с любимите къщи в стар стил. И всичко - пред стихията на морето.

Боянската църква

Последната спирка. В полите на Витоша сме. В храм, чийто строеж започва през XI век. Смирено привеждаме глава не само пред вярата, но и от удивление пред стенописите от 1259 г.

Снимка 523265

Рисунките по стените са 240. И още с първия отправен поглед разбираме, че вече имаме цели 240 повода да се връщаме тук отново и отново.