Интерактивна изложба проследява миграционния път на световно застрашен вид

Изображение 1 от 4

    Интерактивната изложба „Пътят на червеногушата гъска“ на Българското дружество за защите на птиците е разположена  в галерия Credo Bonum, където ще остане до 14 август. Експозицията проследява прелетния път на червеногушата гъска, за да запознае посетителите с проблемите, които вида среща по пътя си и начините за опазването му.

    Изложбата включва интерактивни и игрови елементи, които имат за цел да ангажират емоционално публиката с опазването на червеногушата гъска. Елементите са оформени подобно на зоните, които обитават червеногушите гъски, а мащабът позволява на посетителите да погледнат от гледната точка на гъската. Изложбата е изградена от няколко модула, като всеки от тях отговаря на конкретна тема, свързана с вида и опазването му.

    Специални преградни елементи оформят пространството подобно на лабиринт, през който посетителите трябва да преминат маршрута на миграцията и да се запознаят с проблемите и опасностите, които гъската среща.

    Чрез виртуално преживяване е представено как безпокойството, причинено от ловци и нетипични шумове на местата за хранене застрашава миграцията на гъската. Играейки на гъши шах, посетителите ще научат как точно нефтените платформи и вятърните генератори застрашават вида.

    Експозицията е подходяща за всички възрасти, тъй като е едновременно информативна и забавна, и представя малко известни факти с научно-популярен подход. За изработването на отделните модули са използвани основно възобновяеми материали като велпапе и бамбук. 

    Експозицията вече беше представена в Казахстан. Предстои нейното изработване и представяне в Русия и в Република Калмикия.

    Изложбата се осъществява в рамките на проект „Сигурен прелетен път“ на Българското дружество за защита на птиците и е финансиран от програма LIFE на ЕС и Whitley Fund for Nature.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини