29 °C

България - царството на некадърността

Защо в България назначават на важни постове "наши хора", а не "уникални мозъци"? Докато това не се промени, страната ще си остане царство на некадърността. Видяхме го в случая с НАП, със СЕМ и с още много институции.

С изтичането на данни от НАП престъпният свят вече разполага накуп с личните данни на цялото активно население и може да развихри още повече въображението си. Това е само поредното доказателство, че българската държава не се справя със задълженията си. За да замаже гафа си, тя отклонява вниманието на публиката в две посоки. Че станалото не е страшно, още по-малко - катастрофално. И че тя е направила възможното за защита на данните, но хакери-факири са пробили тази защита.

"Уникални мозъци" и ниски заплати

Както винаги, като факир в кризисния пи ар се прояви премиерът. Той обедини двете защитни тези в общ патриотичен сюжет, който да ни успокои, като ни накара да се почувстваме горди, че сме българи: киберзащитите ни са "тежки", само че нашите хакери с "толкова мощни знания и умения" са "над световно ниво". Имаме "истински вълшебници" и "уникални мозъци", само че те не работят за държавата, защото заплатите ѝ са малки. Разбира се, този сюжет издиша отвсякъде. Защото не е сигурно дали атакувалите НАП са някакви кибер-факири. Както написа анонимният "руски хакер": "Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно". Освен това "уникални мозъци" има навсякъде, въпросът е кой, как и дали въобще ги използва.

Така или иначе, премиерът е напипал проблема: в България по-способните и компетентните рядко попадат на държавна служба. Но се е разминал с причината. Тя е не само и не толкова в заплатите (които, впрочем, вече съвсем не са толкова ниски, колкото сме свикнали да си мислим) или в липсата на достатъчно пари по принцип. Както се видя в случаи като този в НАП и преди това с блокирането на Търговския регистър, пари има, но те се харчат неефективно заради схемата с няколкото едни и същи фирми на "наши хора", които от години са абонирани за обществените поръчки. А тази схема е възможна, понеже по високите места, където се вземат решенията, са настанени други безхаберни и некомпетентни "наши хора".

Тъй че, не "уникалните мозъци" отбягват държавната администрация, а тя отбягва тях. Нещо повече - отблъсква ги, за да не ѝ пречат.

Повсеместна практика

Разбира се, практиката на кадровия подбор, който се основава не толкова на професионализма и компетентността, колкото на връзкарството, послушанието и готовността за изпълнение на всякакви поръчки, не е от вчера. С годините обаче тя завладяваше нови територии и вече изглежда повсеместна. Критериите пък се снижаваха все повече, в резултат на което нивото на хората по различните етажи на държавната йерархия се срина катастрофално. За нагледност можем да направим някои исторически сравнения. Някога един вицепремиер се прочу с израза "Е...и държавата, щом аз съм ѝ вицепремиер!". А един депутат даде интервю за отношенията ни с несъществуваща държава, заради което си спечели прякора "Нубиеца".

На фона на някои днешни пародийни министри, депутати и други управленци вицепремиерът и депутатът отпреди 25 години изглеждат разумни и просветени. На днешния фон дори прословутата "Калинка" с фалшивата диплома отпреди десетина години вече изглежда способна и компетентна. Днес отрицателният кадрови подбор изглежда не случаен и епизодичен, а целенасочен, съзнателен, безсрамен и безскрупулен.

Ето пример от последната седмица, който на фона на изтичането на информация от НАП може да изглежда маловажен, но не е. Защото скриването и манипулирането на важна за обществото информация е не по-малко опасно. А именно това става все по-видно в т.нар. обществена телевизия, инструментът за чието завладяване се нарича Съвет за електронни медии (СЕМ).

Медиен надзорник от аграрния сектор 

Следя работата на този орган от самото му начало преди близо 20 години и съм свидетел на това как нивото на членския му състав постепенно се сриваше. Каквито и да са били недостатъците и грешките на някогашните му членове, в професионално (и не само) отношение те се извисяват на светлинни години в сравнение с днешните медийни надзорници.

Сега, дни след като изпълни поръчката с избора на новия генерален директор на БНТ, СЕМ се сдоби с нов ценен кадър. Тя се представя като "млад и образован човек", който се "абстрахира от всякакви политически намеси". Но, строго погледнато, не отговаря дори на формалните законови изисквания като: висше образование и опит в някоя, свързана с медиите, сфера и наличие на "обществен авторитет и професионално признание". Завършила е аграрна икономика във врачанския филиал на УНСС със среден успех и за медиите не е учила нищо. Опитът ѝ е натрупан като телефонен оператор в административния отдел на една телевизия и като консултант "продажби" в малко известни телекомуникационни компании. Нито обществото, нито професионалната общност са чували нещо за нея, тъй че не може да става и дума за "авторитет" и "признание".

Ако за някого това не е достатъчно, нека се опита да прочете следната "мисъл", формулирана от новия член на СЕМ пред парламента: "Ако фундаментът е образование, то кое ни учи на хъс и мотивация за развитие? Това е работата ни. Това е и част от желанието ми аз да участвам като дам своята полезност, защото за мен резултатът се мери с процент полезност. Да, можех да ползвам времето си във връзка с убеждението на това вие да вземете решение, но убеждението е даване на доверие. Така че в този смисъл мандатната позиция не предполага изпитателен срок в изпълнението на един проект, полезността какво остава след теб. Това е моята позиция."

Разбира се, в медиите веднага могат да се намерят много хора, които също биха изпълнявали всякакви поръчки без никакви угризения и със същата готовност. Но явно избиращите вече дори нямат нужда от маскировка. Така, загърбили и най-елементарното приличие, близо 100 депутати инсталираха в орган с важни обществени функции човек, който не би могъл да влезе, камо ли да се задържи, в който и да било нормален университет по света. Едни непригодни за поста си хора избират и назначават други подобни. А те - трети. И така нататък... Тази практика превръща държавата в царство на некадърността. Последиците се виждат.


Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  76
  76809-09
  14 -3
  05:13, 25 юли 2019
  Големия Мит - Българина е много кадърен - това беше ... вече не е - със сегашната система на образование се наблюдава масово затъпяване в целия свят.
  Аз се чувствам дълбоко разстроен всеки път когато гледам Български новини - толкова прости и манипулативни са и показваните и обслужващите ги журналисти
  ....
  Мит 2 - България е Царство на Некадърността - Не е - обаче имате уникалния талан да избирате най-простите Мутри и Бейове за водачи на стадото и това ви такова майките - затова няма бъдеще за тоя Народ
  ....
  За територията не се притеснявайте - в живота празно няма - от хилядолетия други народи искат да я вземат - няма такава природа и такива климатични условия другаде по света .

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини