12 °C

Най-важното, което трябва да знаем за слънцезащитата

Човешката кожа има вътрешен часовник, който отброява часовете, в които се излагаме на слънце и при всеки от нас е заложен толеранс от няколко хиляди часа, в които това излагане остава безнаказано. Мнението изрази пред Дарик дерматологът д-р Валерия Матеева и призова за използване на слънцезащитни препарати. Оказва се, че дори и в облачно време, можем да акумулираме голямо количество ултравиолетови лъчи. Д-р Матеева е категорична, че противно на очакваното, тъмните дрехи имат по-добра слънцезащита, отколкото светлите. Дерматологът припомни още, че фотозащитните кремове започват да действат не веднага след нанасянето им, а след като преминат 20 минути, до половин час.

„При всеки човек генетично е заложено да има определен толеранс. Това са няколко десетки хиляди часа, в които може безнаказано да се излага на слънце. При по-светлите хора с по-светла кожа и повече склонност към изгаряне и по-малко към хващане на тен тези часове са по-малко на брой. Но достигне ли се определен лимит за всеки човек индивидуално, започват промените по кожата. Първо, се явяват първите белези на стареене - фини бръчки, отпускане, пигментни петна или изсветляване на кожата на някои места. Като втора стъпка започват да се появяват различни доброкачествени образования и накрая при някои хора, които са предразположени, започват да се появяват и злокачествени тумори на кожата“, посочи специалистът.
 
„Ултравиолетовите лъчи се измерват от физиците с UV-индекс и дори и в облачно време, той има такава стойност, която може да доведе до акумулиране на голяма част от тези лъчи през кожата. Това означава, че дори и в облачно време, ако стоим на плажа, е възможно да се акумулира голяма част от UV-лъчите“, допълни д-р Валерия Матеева.

Тя даде съвети и как да нанасяме слънцезатните продукти и кога:
 
„В рутината на деня фотозащитата трябва да се поставя в момента на излизане. Например, излизаме от хотела, подготвяме се за плажа и нанасяме. Това се прави, за да може да има едни 20 минути, в които факторът да може да достигне пълния си потенциал на предпазване“, каза д-р Матеева.
 
По думите й тъмните дрехи всъщност предпазват по-добре.
 
„Колкото и да е чудно, тъмният цвят има по-голяма защита. Материите също имат различна защита. Именно заради това и голяма част от женските дрехи в Арабския свят са именно черно“, посочи още дерматологът д-р Валерия Матеева.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
27 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
27 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
27 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
27 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
27 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
27 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
27 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
27 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
27 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
27 яну 2020
Последни новини