17 °C

Най-важното, което трябва да знаем за слънцезащитата

Човешката кожа има вътрешен часовник, който отброява часовете, в които се излагаме на слънце и при всеки от нас е заложен толеранс от няколко хиляди часа, в които това излагане остава безнаказано. Мнението изрази пред Дарик дерматологът д-р Валерия Матеева и призова за използване на слънцезащитни препарати. Оказва се, че дори и в облачно време, можем да акумулираме голямо количество ултравиолетови лъчи. Д-р Матеева е категорична, че противно на очакваното, тъмните дрехи имат по-добра слънцезащита, отколкото светлите. Дерматологът припомни още, че фотозащитните кремове започват да действат не веднага след нанасянето им, а след като преминат 20 минути, до половин час.

„При всеки човек генетично е заложено да има определен толеранс. Това са няколко десетки хиляди часа, в които може безнаказано да се излага на слънце. При по-светлите хора с по-светла кожа и повече склонност към изгаряне и по-малко към хващане на тен тези часове са по-малко на брой. Но достигне ли се определен лимит за всеки човек индивидуално, започват промените по кожата. Първо, се явяват първите белези на стареене - фини бръчки, отпускане, пигментни петна или изсветляване на кожата на някои места. Като втора стъпка започват да се появяват различни доброкачествени образования и накрая при някои хора, които са предразположени, започват да се появяват и злокачествени тумори на кожата“, посочи специалистът.
 
„Ултравиолетовите лъчи се измерват от физиците с UV-индекс и дори и в облачно време, той има такава стойност, която може да доведе до акумулиране на голяма част от тези лъчи през кожата. Това означава, че дори и в облачно време, ако стоим на плажа, е възможно да се акумулира голяма част от UV-лъчите“, допълни д-р Валерия Матеева.

Тя даде съвети и как да нанасяме слънцезатните продукти и кога:
 
„В рутината на деня фотозащитата трябва да се поставя в момента на излизане. Например, излизаме от хотела, подготвяме се за плажа и нанасяме. Това се прави, за да може да има едни 20 минути, в които факторът да може да достигне пълния си потенциал на предпазване“, каза д-р Матеева.
 
По думите й тъмните дрехи всъщност предпазват по-добре.
 
„Колкото и да е чудно, тъмният цвят има по-голяма защита. Материите също имат различна защита. Именно заради това и голяма част от женските дрехи в Арабския свят са именно черно“, посочи още дерматологът д-р Валерия Матеева.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Добре е да приключите със започнати по-рано ангажименти. Не допускайте да ви се натрупва много работа за кратък период от време. Разчитайте единствено на себе си за важни дела, за да не останете разочаровани. Успех за онези, които се занимават с търговия. Радост ще ви доставят децата и семейството.
13.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят посветете на себе си. Наложително е да си починете повече - физически и емоционално. Големите цели, които сте си поставили изискват добра физическа кондиция. Любовта е до вас, но вие сякаш не я забелязвате.
13.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
13.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Повече време ще посветите днес на семейството и нуждите му. Заетостта ви пречи да общувате пълноценно, но имате нужда едни от други. Делово предложение ще ви направи по-активни в търсене на подходяща информация, има какво да ви заинтригува. Перспективите са добри и поддържат духа ви.
13.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Наложително е да си почивате днес. Физическата ви и психическа умора са отнели голяма част от енергията ви и за да се чувствате във форма ви е нужно възстановяване. Не са малко нещата, които биха ви разведрили, сами направете своя избор. Вечерта се подгответе за среща, нова дреха би ви се отразила добре на настроението.
13.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Може би сте прекалено критични към околните. Самоуверени сте и отлично знаете какво правите. Всичко ще се развие така, както го планирате. Имате нужда от нещо различно и вечерта ви се отдава възможност да го намерите. Не правете грешката да смесвате работата с удоволствието. Имате достатъчно време и за двете.
13.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е изпъстрен с емоции и интересни срещи. Радостни новини ще ви накарат да потърсите компанията на приятни хора и да споделите вълненията си. Целите ви са обозрими и това ви дава Приятел ще ви направи предложение. Започвате нов етап от живота си, по-добър и с перспективи.
13.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
13.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За съжаление натовареността ви се отразява неблагоприятно на настроението ви. Въздържайте се да давате оценка за щяло и нещяло. Запазете спокойствие и се отдайте на преките си занимания. Отнесете се с повече разбиране към брачния си партньор. Нуждае се от вас и ще вземете решение от интерес и на двама ви.
13.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
13.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Старайте се да давате израз на позитивното си отношение към всичко около вас. Не позволявайте на никой да ви обсебва с проблемите си и да диктува поведението ви. На лице са възможности за подобряване на финансовото ви положение. Приятелска сбирка ще ви помогне да се разтоварите и повеселите, не я пропускайте.
13.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Отдъхнете си на спокойствие днес. Забравете за проблемите на изминалата седмица. Нужно ви е цялото внимание на любимите ви хора. Възможно е ваши приятели да ви изненадат с неустоимо предложение. Не се колебайте, няма да съжалявате.
13.10.2019
Последни новини