#НеМерсиНосяСи в международния ден без пластмасови торбички

Флашмоб за раздаване на пазарски торби за многократна употреба ще има на Синия пазар във Варна на днешния 3 юли  - международен ден за свят без пластмасови торбички. Акцията е идея на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) и е част от предприетите в различни градове на страната инициативи под надслов "Свободни от пластмаса". 

Точно в 14 ч младежи ще тръгнат от района на Юнашкия салон към Синия пазар и ще спират всеки минувач с найлонова торбичка в ръце. „Когато отиваш на пазар, вземи своя торба и на щанда кажи: „Не, мерси, нося си!“ (#НеМерсиНосяСи). С това послание доброволците ще подаряват на гражданите и гостите на Варна пазарски торбички за многократна употреба. 

Пластмасовите торби и опаковки от храна и напитки са пагубни за околната среда, а в дългосрочен план – и за здравето на човека. България е на последно място в статистиката на Европа за екологично самосъзнание и информираност. По 246 найлонови торби употребява всеки българин годишно (трето място в Европа). Средно по 12 минути използваме една торбичка преди да я изхвърлим. 

Повечето найлонови торби се произвеждат от материал, който не може да се рециклира или е икономически неизгодно да се рециклира. Найлоновите торби не се разграждат, а се разпадат до 400 години на миниатюрни частици (микро пластмаса), които замърсяват почвите и водите и влизат в хранителната верига. Еднократната найлонова торба има висока цена. 

Заслужава ли си? 
#НеМерсиНосяСи! 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини