Алтернатива на еднократните пластмасови опаковки няма и след становището на МОСВ

В магазините все още почти никъде не се предлагат достъпни за потребителите алтернативи на пластмасовите кутии, които от началото на годината задължително се таксуват по минимум 25 стотинки за брой. Това се случва на фона на официалното становище на Министерството на околната среда и водите, според което гражданите могат да изискват алтернатива на пластмасовите чаши и кутии, а търговците да им осигурят такива, които са изработени от други материали – хартия, алуминий, бамбук или стъкло.

Това обяснява основателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова. 

Въвеждането на такса за пластмасовите кутии и изискването за замяната им с достъпни за потребителите алтернативи произтича от европейска директива, която цели ограничаване употребата на вредни за околната среда пластмаси и която е имплементирана в българското законодателство с наредба.

В редица случаи обаче, под претекста изпълнение на законодателството, някои търговци прилагат различни нелоялни практики. Например, таксуват кутиите дори когато потребителят ги убеди да му поставят маслините в пликче. Или продават „биоразградими кутии“, но ги таксуват на цената на познатите от години пластмасови. Ние не знаем от какъв вид биопластмаса са изработени и дали няма примеси в нея, което поставя под въпрос и реалното намаляване на въглеродния отпечатък, допълва Руменова. 

Същевременно, в специално изградените пунктове за приемане на пластмасови и метални опаковки за рециклиране пластмасовите кутии не се приемат, а сочената причина е – непригодени за тях системи.

 

Основателят на "Ние, потребителите" обяснява, че има и добра новина: в една от големите вериги са се появили картонени кутии, в които клиентите могат да поставят малки по размер зеленчуци и плодове, вместо да изберат предварително опаковани или пък да ги използват пластмасови кутии или пликове.

Срещат се и обекти, в които може да ви налеят кафето или фреш в собствен съд, както и такива за козметика и препарати в опаковки за многократна употреба. Тези места обаче са малко. Ако са повече, ще има по-изгодни за потребителите цени.

"Направена е малка стъпка напред. Следващите трябва да са в посока налагането на популярните в много държави в Европа и зад Океана практики да се ползват кутии за многократна употреба безплатно или срещу депозити, както и собствени контейнери на клиентите. У нас това е невъзможно, тъй като към настоящия момент законодателството в областта на храните не позволява носенето на собствени съдове на мястото на продажбата", допълва Руменова.

По думите ѝ е добре да се помисли за законодателни промени, каквито са направени в Италия например, където с указ на президента е променен национален закон и на потребителите се дава възможност да ползват собствени контейнери, ако са чисти, здрави, без дъх и с капаци.

"Замърсяването на околната среда вече не може да бъде проблем само на еколозите. В световен мащаб годишно се произвежда над 500 млн. тона пластмаса, прогнозите са при запазване на тенденцията до 2050 г. Земята да генерира около 34 милиарда тона, а в моретата и осеаните да има повече от нея, отколкото риба. Потребителското поведение и натрупването на излишни отпадъци са в пряка връзка", казва още основателят на "Ние, потребителите" Габриела Руменова.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини