Министър Ананиев представя високотехнологичните автомобили за спешна помощ в Кърджалийско

Високотехнологични автомобили за спешна медицинска помощ ще бъдат представени пред специалисти и журналисти на 27 юни т.г./четвъртък/от 15 ч.пред сградата на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали. Церемонията ще се състои в присъствието на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Ще се демонстрират възможностите на високотехнологичните автомобили за спешна помощ.

Двете високотохенологични мобилни единици за напреднала диагностика и терапия ще дежурят и ще оказват помощ при инциденти по пътя за Маказа. Доставката им е част от проект „Получаване на спешна/ежедневна медицинска помощ чрез насърчаване на иновациите в  трансграничния регион Гърция – България“ с ахроним E/HEALTH,  Nо 1861 по договор за безвъзмездна помощ В2.9а.08 от 22.09.2017.По този проект Центъра за спешна медицинска помощ-Кърджали ще получи две мобилни единици, които са оборудвани по последна дума на техниката. Освен за трафика по пътя за ГКПП „Маказа-Нимфея” мобилните единици ще бъдат ползвани за обслужването на населението в цялата област при спешни повиквания. Това съобщи за медиите директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали д-р Атанас Митков.

Той подчерта,че първият специализиран автомобил ще бъде на разположение на спешните медици в Кърджали. Той ще бъде оборудван с: Електрически аспиратор (стандарт: EN ISO 10079 -1, 2) ; Авариен и транспортен вентилатор за професионална употреба в спешни медицински услуги и болници; Транспортна система за наблюдение и дефибрилация на пациента с функция телемедицина; Автоматична електромеханична система за компресия на гръдния кош и др.

Втората мобилна диагностична единица е със задвижване 4Х4 . Тя ще бъде базирана във филиала на ЦСМП в Кирково. Оборудването й е почти  аналогично на първата.  Допълнително има автоматична инфузионна спринцовка ,каза още д-р Митков.

Стойността на мобилните единици е 830 423 лв. Мобилните единици са без аналог в България,подчерта директорът на ЦСМП-Кърджали.

Проектът се изпълнява от международен консорциум "ДелтаМед Мобайл"ДЗЗД.Консорциумът е създаден от фирми с богат опит в доставката на специализирани автомобили и мед.техника.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини