Молитва в джамията „Чубуклу“ до село Водач

Изображение 1 от 2

    Молитва за здраве и берекет събра мюсюлмани в джамията „Чубуклу”, която се намира в землището на чернооченското село Водач. Тя е една от най-старите молитвени домове в района на община Черноочене.
    Бившият главен мюфтия Фикри Сали и гости, под ръководството на имамина Ариф Байрамали отслужиха молебена.
    Религиозният ритуал започна с прочитане житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед и продължи с песнопения и аети от Корана. Обредът се провежда по инициатива на настоятелството на джамията „Чубуклу“ и със съдействието на кметство Водач и Житница.
    Събитието бе уважено и от Кмета на Община Черноочене Айдън Осман и зам.-кметът на Община Родопи Неази Таир от пловдивското село Устина, родом от Водач.
    Айдън Осман поздрави присъстващите и им благодари, че успяват да запазват традициите.
    Членовете на настоятелството показаха признателността си към местните кметове на Водач и Житница, Муса Муса и Шенгюл Алиева, за оказаната помощ при подготовката на молитвата и изразиха сърдечните си благодарности на местно население и дарителите.
    Изваяното с много старо Османско изкуство т. нар. "Кюндекяри" мимбер, може би за района на Черноочене е единственото. "Кюндекяри" е означавало хващане и улавяне. То е изисквало много търпение и геометрично изкуство от страна на майсторите, които ваят дървото с метода на кюндекяр.
    На присъстващите се раздаде пилаф, подготвен от опитният майстор бай Халил с месо от теле и агнете, смесени с ориз. Той разказва на младите тънкостите при подготовката на пилафа.
    Зам.-кметът на Община Родопи Неази Таир разказва, че през 60-те години на миналият век около 40 семейства от Водач се преселили в пловдивското село Устина, за да търсят препитание. Повечето са успели и уважавани бизнесмени и земеделци. Тези семейства вече са над 200, като част от тях се разпръснали по света. През годините са помагали много за реализирането на молебена и продължават да славят името на село Водач и Устина там където са.
    Според преданието на местните жители, джамията „Чубуклу” е построена преди векове от местен богаташ в памет на момичета, които били отнесени от придошлите води на реката.
    Навремето там се е намирало село Водач /Чубуклу/, което се е преместило заради пламнала епидемия от чума. 
    От бившето село Водач са останали единствено джамията и огромното по площ гробище, които напомнят, че и тук някога са живеели хора.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини