Джамията „Чубуклу“ събра вярващите на молитва

Молитва към Всевишния за здраве и берекет събра мюсюлмани в джамията „Чубуклу”. Тя намира в землището на село Водач и е един от най-старите молитвени домове в района на Община Черноочене.

Духовници от района и гости под ръководството на местния имамин  Ариф Байрамали отслужиха молебена.

Религиозният ритуал започна с прочитане житието /Мевлюд/ на ислямския пророк Мохамеди продължи с песнопения и аети от Корана.

След това всички присъстващи произнасят заедно молитвата за дъжд. По време на ритуала вярващите отправят молитвата със сочещи към земята пръсти на ръцете.

Събитието бе уважено и от кмета на Община Черноочене Айдън Осман, който е родом от село Житница.

Ритуалът е организиран от настоятелството на джамията „Чубуклу“ и кметство Водач и Житница.

Членовете на настоятелството показаха признателността си към местните кметове на Водач и Житница, Муса Муса и Шенгюл Алиева, за оказаната помощ при подготовката на молитвата и изразиха сърдечните си благодарности на местно население и дарителите.

На присъстващите се раздаде пилаф, подготвен от местни майстори с месо и ориз.

Според преданието „Чубуклу” джамия  е построена преди векове от местен богаташ в памет на момичета, които били отнесени от придошлите води на реката. Навремето там се е намирало село Водач /Чубуклу/, което било преместено заради пламнала епидемия от чума.  От селото са останали единствено джамията и гробището, които напомнят, че и тук някога са живели хора.

Исмет ИСМАИЛ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини