Учени обясниха умоляващите кучешки очи

Всички познаваме физиономията на кучето си и умоляващите очи, когато иска нещо. Те ви карат да му дадете всичко.

Новопроведено изследване откри, че лицевите мускули участващи в горепосоченото изражение се срещат само при кучетата – което означава, че косматите ни приятели са развили способността си да общуват с хората.

"Резултатите сочат, че изразителните вежди при кучетата може да са резултат от несъзнателни човешки предпочитания, повлияли върху селекцията в процеса на опитомяване", казва психологът Джулиана Камински от Университета в Портсмут.

Когато кучетата ви погледнат умоляващо, това провокира у вас силно желание да се погрижите за тях.

Камински и екипът и демонстрирали, че кучетата наистина използват определени лицеви изражения като средство за комуникация с хора, изучавайки поведението им - кога хората гледат към тях, в сравнение с извръщането на поглед. Учените открили, че кучетата използват тези лицеви изражения далеч по-често когато хората гледат към тях.

В рамките на изследването екипът проучил поведението на кучетата и го сравнил с това на вълците, след което извършил сравнителен анализ върху лицевата анатомия на двата вида.

Тъй като се смята, че кучетата и вълците са еволюирали от общ прародител, подобно сравнение би могло да разкрие по какъв начин 33 000 години опитомяване са променили кучето.

За да разберат дали движението на веждите е резултат от еволюция, изследователите сравнили лицевата анатомия на двата вида и открили, че мускулите, позволяващи на кучетата да повдигат вежди, при вълците представляват едва няколко неравномерни струпвания на влакна.

Повдигането на вежди при кучетата се дължи на мускул, който не съществува при най-близките им родственици – вълците.

Било наблюдавано и поведението на двата вида в компанията на хора. В рамките на две минути кучетата повдигали вежди по-често и по-интензивно, в сравнение с вълците.

Мускулната анатомия обикновено еволюира бавно, но в случая наблюдаваните значителни различия изглежда са се състоели в рамките на едва 10 000 години. Според учените причината за това е положителния ефект от лицевите изражения при кучетата върху взаимодействията им с хората.

Повдигайки вежди, очите на кучетата са уголемяват, а изражението им заприличва на дете. Те имитират лицевото изражение на хората, когато са тъжни.

Откритията демонстрират колко важни са израженията за привличане на вниманието и в социалните взаимодействия.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини