Индия изстрелва космически кораб за втората си мисия на Луната

Индия разкри космическия си кораб, който се очаква да отлети за Луната през следващия месец. Индия ще се опита да се нареди до САЩ, Съветския съюз и Китай, информира АФП.

Това е втората мисия на страната до Луната.

Chandrayaan-2, орбитален апарат, луноход и роувър, е разработен от Индийската организация за космически изследвания. Корабът ще бъде изстрелян от космодрума "Шрихарикота" на 15 юли и се очаква да кацне в близост до Южния полюс на Луната на 6 септември.

Щом кацне на Луната, роувърът ще проведе редица експерименти. Той ще бъде контролиран дистанционно от учените. Това ще бъде най-сложната мисия на Индийската организация за космически изследвания, обяви председателят ѝ К.Шиван, цитиран от местни медии.

Индия изгради репутация на държава, която провежда космически изследвания и мисии с ниски разходи през последните десетилетия. През 2017 г. само при една мисия страната изстреля рекордните 104 сателита. 

През март Индия обяви, че е унищожила сателит в ниска орбита при ракетно изпитание, което доказва, че е сред най-развитите космически сили на планетата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини