Слави Трифонов ли ще е новият спасител?

С разкритата информация за надплатените партийни субсидии Слави Трифонов отбеляза точка срещу партийната система. Стана ясно, че, в разрез със закона, на няколко партии (ГЕРБ, "БСП за България", "Обединени патриоти", ДПС и "Воля") са изплатени не по полагащите им се 11 лв. за получен глас, а по 13.25 лв. Възмутително е, че въпросните формации са усвоили милиони повече от това, което им се полага, и така са бръкнали още по-дълбоко в изтънелите джобове на данъкоплатците в най-бедната страна в ЕС. В случая обаче не това е най-скандалното. Истинският проблем е другаде: в държава, която се определя като "правова" и "демократична", е нужно един шоумен, презрително наричан "чалгар", да повдигне темата, за да се задейства главният прокурор. Ако Слави Трифонов не бе ударил с юмрук по масата, политиците щяха преспокойно да продължат да си "сипват допълнително"; щяха да бъркат с блажени усмивчици в държавната хазна, която "суверенът" им е поверил, когато и както им скимне. Това е пределно ясно.

Коментар от Петър Чолаков, DW

Сега оставката на финансовия министър Владислав Горанов отново е на дневен ред, особено след нелепите му оправдания, че законът бил несъвършен и недостатъчно ясен. Възниква логичният въпрос: как поне веднъж "скритите" вратички в нормативната база не навредиха на интересите на самите "народни избраници? Отговорът естествено е: защото в тях "е и хлябът, и ножът".

Парламентарната комисия по правни въпроси подкрепи законопроекта на МС да бъдат върнати надвзетите субсидии само за последните 3 години (26 май 2016 - 30 април 2019). Сумата се оценява на около 14.5 млн. лв. Предстои (бел.ред. анализът е писан ден преди гласуването) гласуване в пленарна зала. Като имаме предвид, че въпросните партии са заедно в поредното юридическо тресавище (но за тях - златна мина), което сами сътвориха, не е изключено надплатени субсидии да се връщат/удържат тогава, когато нечии партийни другари започнат да връщат апартаменти. Вече знаем, че за сагата с отклонените евросредства за къщи за гости ще плащат данъкоплатците.

"Става ли" Слави Трифонов?

Г-н Трифонов вече постави въпроса за намаляването на партийната субсидия до лев/глас на инициирания от него референдум, проведен през ноември 2016 (тогава само 12 хиляди гласа не достигнаха, за да стане резултатът от него задължителен). Разкритието, което Трифонов направи сега, изглежда работи в полза на основната му "теза", че актьорите на политическата сцена меко казано "не стават". Лукавите обобщения от типа на "всички са маскари" съдържат в себе си и претенцията, за това, че този, който ги прави, може да предложи алтернатива.

Дойде ли часът Слави Трифонов да слезе от "ферарито с цвят червен", за да влезе в политиката? Има ред сигнали, че е решил да направи тъкмо това, а бойното кръщение на неговия политически проект може би ще бъдат местните избори през есента. На 31 юли, след 19 години в ефир, "Шоуто на Слави" ще спре излъчването си, а Трифонов и екипът му изглежда нямат интерес от нов договор с bTV (възможно е неизвестността около съдбата на предаването да е и рекламен трик, но bTV май вече са намерили заместник на Слави). Ако няма да видим "Ку-ку партия", възниква въпросът: защо изобщо бе необходим кастингът за политици, който Трифонов направи (една от участничките в кастинга вече се реализира - Цветелина Петкова, зам.-председател на учредения в двореца Врана клуб "Милениум", изненадващо бе включена и избрана в евролистата на БСП)? Освен това още през май упорито се заговори, че политическият проект на Слави Трифонов ще бъде обявен в началото на юни, а шоуменът разговарял с кандидати за кметове и "опипвал почвата" с помощта на социолози.

На пръв поглед, политическият контекст е благоприятен за евентуален политически проект на Слави Трифонов. ГЕРБ още се борят с щетите от "Апартаментгейт"; БСП реши да влезе в поредната спирала на самоизяждането; две от патриотичните формации, които са част от управленската формула - "Атака" и НФСБ - се представиха много слабо на евроизборите. Може би на този "поразреден фон" онези близо 70%, които не отидоха да гласуват на 26 май, ще бъдат мотивирани от поредната месианистка претенция, този път с чалга-патриотични обертонове?

Конкуренцията в нишата на чалга-патриотизма обаче е ожесточена. Безброй политици облякоха носии. Днес повече от всякога кандидатите да ни оправят държавата искат да се пришият към "антиистаблишмънта"; предрешили са се като хъшове; ще им се да минат за поборници за свобода и правдини. Има много "управленци", които знаят и хорце да тропнат, и чеверме да завъртят… 

Общ проект с Мая Манолова?

За да изпъкне, Слави Трифонов може да сочи към скандалите със субсидиите, апартаментите, терасите, къщите за гости и пр., да клати укорително глава, да размахва пръст, да пакетира всички в един зацапан кюп и да се провиква: "Ние сме различни!". Но преди да се качи "горе на черешата", неговата партия трябва да има изградени структури, които са от огромно значение особено за местните избори. Ще бъде трудно новата формация да пусне корени без наличието на щаб от експерти с опит в партийното строителство, а за момента такива не се виждат. Не е  изключено шоуменът да направи общ проект с Мая Манолова. Омбудсманът има не само висок рейтинг, но и голям опит в политиката.

Слави Трифонов обаче допусна тежка политическа грешка със сервилното интервю, което направи с премиера Бойко Борисов. Поведението на шоумена по време на това предаване разочарова мнозина от тези, които привидяха в него човек, способен да събори статуквото. Нищо чудно тогава да видим поредната патерица на Борисов, този път прикрита като пееща "Ку-ку партия". Този номер още не се е изтъркал, може да подлъже немалко избиратели. Популярността на Слави обаче мина своя апогей и, макар все още да е висока, лека-полека върви към залез. Политическият проект на Трифонов може да се окаже мъртвороден.

Източник: дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Го
    Гоце
    18 -15
    17:16, 6 юни 2019
    Слафчо е простак и некадърник, който освен да разтяга локуми и да вие фалшиво, за нищо друго не става.
  • 2
    Еж
    ЕЖКО- БЕЖКО
    13 -8
    17:42, 6 юни 2019
    ГОЦКА съгласен с теб че СЛАВКАТА е простаче но -----------народа е още по голям простак така че нищо чудно да имаме още един МЕСИЯ освен БАЩИЦАТА БОЙКО
  • 3
    77
    777
    10 -10
    09:16, 7 юни 2019
    Пази Боже!!!
  • 4
    Ча
    Чарли Чаплин
    7 -8
    15:04, 7 юни 2019
    Луд умора нема. Принципа остава - баламите никога не свършват.
  • 5
    Ер
    Ерджан
    2 0
    09:49, 10 юни 2019
    Че, кой е спасителят в момента. Че Слави да е новият ??
    • Ба
      Балама
      1 0
      12:47, 10 юни 2019
      Ами първия (поне който аз помня) беше милия ни "цар" Симеон Сакскобургготски, дето щеше да ни оправя за 800 дни. Е, оправи ни, ама в друг смисъл...
      После дойде Бойко с неговата мания за величие - всички бъзици са му малко на тоя човек, макар че майтапа пак си е за наша сметка, щото той си е милиардер, а пък ние се чудим как да си платим сметките и да ни остане нещо...
      Сега Слави може би се гласи да е третия "месия" който да обединява избирателите около идеята за революционни промени. Ако и сега пак се хванем на въдицата, значи си заслужаваме съдбата...
Последни новини