Сър Атънбъро и най-добрият имитатор на планетата (видео)

Ние винаги ще сме благодарни на Сър Дейвид Атънбъро за телевизионния образ на великолепната природа, която иначе никога няма да видим. Той качва в YouTube уникален запис на песента на голямата птица лира. Сигурно сте чували, че тази птица е най-добрият имитатор в природата. Птицата лира имитира песните на 20 вида други птици, но и всякакви звуци от околната среда се примесват в изпълнението ѝ, Записът е исторически, затова видеото е в пропорция 4:3, но качеството е вдигнато до съвременните стандарти.

Австралийската птица лира (Menura novaehollandiae) получава името си заради пищното оперение на мъжките с формата на лира, което те използват за привличане на партньорки. Но в борбата за създаване на потомство много по-важен се оказва репертоарът на мъжкия, който той самоотвержено изпълнява с часове след като разпери опашката си. А репертоарът е буквално ненадминат - от соната до звук на самолет, или както е в случая, записан от Атънбъро - звук на снимащ фотоапарат, аларма на кола и моторната резачка на горските работници наблизо.

Анатомично птицата лира е уникална със своя сиринкс - гласов орган при птиците, разположен близо до кръстовището на трахеята и бронхите. Вместо четири чифта сирингеални мускули, както е обикновено при пойните птици, на птицата лира има три. Не е ясно дали това опростяване помага тя да е най-великолепният имитатор в животинското царство. Също така не е необичайно един мъжки да прекара до шест часа ухажвайки женската.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини