Бъдещето на Кърджали дефилира за 24 май, кметът награди изявените

    Бъдещето на Кърджали дефилира за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост днес. Представителни блокове на детски градини, училища и висши учебни заведения преминаха през бул.”България” , аплодирани от кърджалийци. Водеха ги гвардейците от Езиковата гимназия „Христо Ботев” и мажоретните състави от СУ”Отец Паисий”. Те бяха приветствани от областният управител Никола Чанев и кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис.

       След шествието по традиция пред Паметника на освободителите в Градската градина се състоя тържествено честване. На него присъстваха градоначалникът Хасан Азис, областният управител Никола Чанев,  народният представител Адлен Шефкед,  религиозните водачи отец Петър и Бейхан Мехмед, председателят на ОбС Раиф Мустафа,  омбудсманът Расим Муса, началникът на РУО Гроздан Колев и др.

    Цветя поднесоха първокласниците-отличници от ОУ”Св.св.Кирил и Методий”.

      В словото си кметът инж.Хасан Азис посочи, че отново в тази майска сутрин се събуждаме от химна „Върви народе вързродени”. 24 май е един ден, в който не се делим на деца и възрастни, обединявани вслушването в мечтите на децата ни, посочи градоначалникът. Той призова да сме задружни в правенето на добро в името на духовното. Той даде за пример светите братя Кирил и Методий, които са подготвили ученици за да подготвят духовността на народа. Кметът припомни, че за първи път Деня на българската просвета и култура е отбелязан в Шумен в началото на възраждането. Химнът пък е написан от Стоян Михайловски и Любомир Пипков. Празнуваме с убеждението, че знанието е сила,подчерта Хасан Азис. Мерим се с други народи и култури. Затова трябва да приучим децата си към отговорно отношение към знанието , призова градоначалникът. Той обобщи, че на 24 май честваме живота в цялото му многообразие.

    За 15 поредна година инж.Хасан Азис награди ученици, прославили града и общината на национално и международно ниво. Първи награда получи Александър Александров. Стипендия „Кърджали” т.г. получиха Краси Хаджиев, Александра Заимова  и Лия Стамболиева. Общо до сега 32 отличници са били отличени с тази стипендия.„

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини