Физици осмяха филма „Ангели и демони“

Сътрудници на Европейския център за ядрени изследвания (CERN) коментираха холивудския филм „Ангели и демони" на Дан Браун. В трилъра лошите планират да унищожат Ватикана с помощта на взривно устройство от антиматерия.

„Частиците антиматерия действително съществуват, но те трудно могат да бъдат събрани", - заяви генералният директор на CERN Ролф-Дитер Хойер. „Това са субатомни частици, които представляват своего рода отражение на елементите на обикновената материя", - допълва Борис Кайзер, сътрудник на Националната лаборатория Ферми (САЩ) и председател на отдела за елементарни частици на Американското физическо общество.
Когато тези частици се срещат, те взаимно се унищожават, а тяхната маса се превръща в енергия. В книгата на Дан Браун четвърт грама антиматерия е еквивалентна на 5000 тона динамит. „Да, вярно е, - съгласява се Борис Кайзер. Това количество експлозив е достатъчно да се унищожи всичко живо и неживо в километри радиус".
В същото време, антиматерията едва ли може да се използва за направата на бомба. „Получаването на такова количество антиматерия ще отнеме милиарди години, - отбелязва Ролф-Дитер Хойер. „Би било непрактично да се използва антиматерия в качеството на алтернативен източник на енергия, - посочва Борис Кайзер. - За получаването и съхранението на антиматерия ще отиде страшно много енергия".
Антиматерията не винаги е била толкова рядка. По времето на Големия взрив тя се е състояла от равно количество материя и антиматерия. Какво се е случило с антиматерията след това, сега се опитват да разберат учените от лабораторията Ферми. Леон Ледерман, ексдиректор на Фермилаб и лауреат на Нобелова награда за физика през 1988 г. напомня, че специалистите се надяваха да получат отговор чрез Големия адронен колайдер. „Това може да се сравни с момента, когато преди 400 години Галилей е изобретил телескопа и го е насочил в небето, - казва Ледерман. - Той е видял веднага всичко – и слънчевите петна, и спътниците на Юпитер, и движението на Венера около Слънцето".
Главната надежда на учените е, че Големият адронен колайдер, представляващ 27-километров подземен тунел на границата между Франция и Швейцария, ще потвърди съществуването на Хигс бозона, отговорен както се смята за формирането на масата на веществото. „Частицата на Бога може да обясни изчезването на антиматерията от Вселената", - твърди Леон Ледерман.
Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини