Румен Радев: Европейският съюз е най-голямото постижение на Европа

"Европейският съюз е най-голямото постижение на Европа, а най-голямото постижение на Европейския съюз е опазването на мира в Европа вече повече от седем десетилетия." Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, след като участва в церемонията по полагане на венци пред паметника на Незнайния воин в столицата по случай 74 години от края на Втората световна война.

Той подчерта, че за да се реализира голямата идея на обединена Европа, това нямало как да стане без победата над хитлерофашизма.

Радев добави, че сме длъжни да уважаваме и почитаме паметта на милионите жертви в борбата с нацизма и да не забравяме и приноса на България.

Държавният глава призова да отдадем признателност на хилядите българи загинали във Втората световна война, както и на живите български ветерани.

Той подчерта, че те са пример за родолюбие и отдаденост към отечеството. 

С тържествен ритуал пред сградата на президентството бе отбелязан Денят на Европа - 9 май. Изпълнени бяха химните на България и Европейския съюз. Денят на Европа е роден от Деня на Победата.

Датата 9 май е избрана, тъй като на този ден е предложено създаването на предшественика на ЕС - Европейската общност за въглища и стомана - през 1950 г. Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. Той е наричан още Ден на Шуман, в памет на Декларацията на Шуман. На 9 май 1945 г. приключва Втората световна война.

В своята реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман - тогава външен министър на Франция, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана.

Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се смята за началото на общността, която днес наричаме Европейски съюз.

Европейският парламент официално определя 9 май като почивен ден през октомври 2008 г. Емблематичната дата се отбелязва с много събития и инициативи у нас, като музикално-танцов концерт "Европа танцува" на Ларгото, концерти и изложби.

Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на 44-то Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, вицепремиерът по демография Марияна Николова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, депутатът и бивш министър на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на Европейската комисия в България Огнян Златев, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, членове на президентската институция, народни представили, жители и гости на страната присъстваха на тържествената церемония по издигане на знамето на Европейския съюз.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини