Помпео внезапно отмени посещението си в Германия

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео внезапно отмени посещението си в Германия днес, часове преди да пристигне в Берлин, като говорителката му обяви като причина "належащи въпроси" в областта на международната сигурност, съобщава "Франс прес".

"Очакваме с нетърпение да насрочим нова дата за този важен набор от срещи", изтъкна говорителката на Държавния департамент Морган Ортагус.

"Държавният секретар очаква с нетърпение скоро да бъде в Берлин", допълни тя.

Говорителката не е дала повече подробности или обяснения за внезапната промяна на плановете на американския първи дипломат.

Помпео трябваше да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел и външния министър Хайко Маас по-късно днес.

Първоначално не беше ясно дали той ще пътува до Великобритания утре, когато трябваше да се срещне с британския премиер Тереза Мей, или в четвъртък в Гренландия, където трябваше да завърши европейското си турне, но по-късно от посолството на САЩ в Лондон обявиха, че Помпео ще посети Великобритания.

Помпео започна пътуването си, присъствайки на среща на министрите от Арктическия съвет в северния финландски град Рованиеми.

Пресслужбата на Меркел препрати всички въпроси за причините за отмяната на срещата към американското посолство в Берлин.

Меркел не скрива различията си с американския президент Доналд Тръмп, който многократно е предприемал необичайната стъпка да критикува близкия съюзник, особено за това, което той многократно е определял като недостатъчни разходи на Германия за НАТО.

Берлин и Вашингтон също така са в противоречие по редица търговски въпроси, както и по строящия се газопровод "Северен поток-2". По време на посещението си в Германия Помпео се очакваше да повдигне въпроса за газопровода. САЩ многократно изразиха възражения срещу "Северен поток-2", изтъквайки, че строителството му е средство за натиск от страна на Москва към Европейския съюз. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини