Падина събра хиляди на курбан за здраве и благоденствие

„Предстоящият свещен месец Рамазан е едно духовно училище, с което мюсюлманите си прочистват душите.Нека той стане причина за донасяне на мир, благоденствие и етническа толерантност в цялата страна“. Това заяви в своята проповед по време на традиционния мевлид-курбан в ардинското село Падина имаминът на златоградското село Долен Юсеин Камбер. Той направи дуа (молитва) на арабски, турски и български език за здраве и благоденствие, както в селото и общината, така и в цялата страна.

В неделя хиляди души от Падина и околните общини Неделино, Златоград, Мадан, Баните и Рудозем участваха в пролетния курбан- мевлид. Тук бяха и много падинчани, които са разпръсната в различни краища на страната. Организатор на проявата бе местното кметство със съдействието на джамийските настоятелства.
Местни духовници, водени отнаместник-районният мюфтия Ерхан Реджеб и имамина на Рудозем Вахти Нихат четоха айети от Свещената книга на мюсюлманите - Корана. След мевлида бе изнесена лекция за важността на настъпващия свещен месец Рамазан, в който мюсюлманите постят.

Всички присъстващи бяха нагостени с 32 казана пилаф сготвени от местния майстор-готвач Ахмед Ибрямов.

Религиозното събитие уважиха народният представител от ДПС Адлен Шевкет, ръководството на община Ардино, начело с кмета Ресми Мурад и председателя на общинския съвет Сезгин Байрям.

Религиозният ритуал в Падина има над 100-годишна история и е най-многолюдният в общината. Кметът на родопското село Кямил Кичуков изказва искрените си благодарности към местните жители и бизнесмени за финансовата и морална подкрепа за организирането на курбана.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини