Приятел на Кърджали с блестящ превод на книга за евреите в България

Приятел на Кърджали ще представи пред отбрана аудитория в залата на софийската синагога блестящ превод на книга за евреите в България. Изследователят на миналото на еврейската общност в нашата страна Леон Бенатов преведе на български рядко и изключително полезно за науката ни издание. Става дума за книгата на Аврам М.Таджер „Исторически бележки за еврейството в България  и Софийската община”. Тя излиза от печат през 1932 г. Отпечатана е в печатница „Надежда”. Съдържа 212 страници.Целият текст е написан на еврейско-испански език, познат още и като ладино.

  Еврейско-испанският език е разговорен и литературен език на испанските евреи известни още като сефаради. Те са по-голямата част от евреите, населяващи нашата страна. След изгонването на испанските евреи  от Иберийският полуостров през 1492 г. те започват да използват еврейски букви.

  В своите „Предварителни думи от преводача” Леон Бенатов отбелязва за авторът на книгата, че е истински учен-енциклопедист, посветил живота си на развитието на еврейската култура в България,  като писател, преводач, историк, журналист и общественик.

  Авторът Аврам Моше Таджер е роден на 11 декември 1858 г.в Кюстендил и е починал на 26.01.1935 г.в София. Той е един от тримата големи в българската сефарадска историография заедно с Шеломо Аврам Розанес/1862-1938/ и Саул Мезан/1893-1943/.

  Книгата акцентира върху историята на Консисторията на евреите в България, на общностите в София и други градове на страната, върху техните благотворителни организации и изявени деятели.

  Ще припомним, че сайтът Кърджали бг вести публикува статия предоставена от Леон Бенатов за историята на еврейската общност в столицата на Източните Родопи. Ето какво отбелязва Бенатов: „Малцина знаят, че в този град е съществувала еврейска общност.  Но с нея се случва нещо необикновено - евреите напускат колективно това място и емигрират в Израел.  Съседите българи не загубват интерес към тази общност живяла заедно с тях в продължение на много години. Може да се каже, че в този град, в последните години историята, социологията и културата на еврейската общност претърпява ренесанс с активното сътрудничество на евреите от този град сега живеещи в Израел.”

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини