РУО и „Подкрепа” :Увеличава се натиска на родители върху учители, в Кърджали -по-спокойно

Изображение 1 от 4

    Началникът на Регионалното управление по образование в Кърджали Гроздан Колев и председателят на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” д-р Юлиян Петров изразиха на съвместна среща тревога от нарастващият натиск на родители върху учители, което влияе пряко на учебния процес и възпитанието на децата. Те констатираха , че в Кърджалийско този натиск е по-слаб и работата по възпитанието на подрастващите дава добри резултати. Признание за това е, че тази година един от тримата педагози в страната, който е носител на отличието на Министерството на образованието и науката „Св.Иван Рилски” е от Кърджали. Това е директорът на СУ”Отец Паисий” Златко Атанасов. Преди две години същото отличие получи директорката на Езиковата гимназия „Хр.Ботев” в Кърджали Йорданка Чавдарова. И тази година отличието ще бъде връчено в Рилския манастир.

      В срещата , провела се в РУО-Кърджали участваха още Румяна Профирова, председател на Регионална синдикална организация „Образование” –Кърджали и Диана Севдалинова,зам.-председател на организацията.

    Д-р   Юлиян Петров се спря върху декларацията на Синдикат „Образование” в защита на българския учител, която намери широк обществен отзвук. Той каза,че документът е част от стратегията училището по-активно да възпитава. Българският учител никога не е престанал да възпитава, но трябва ангажимент да имат и родителите, посочи д-р Юлиян Петров. Той бе категоричен, че няма как преподавателя , да изземе ролята на семейството. Днес директори и учители не разполагат с най-добрите инструменти за възпитание, констатираха синдикалистите от „Подкрепа”. Това се отнася най-вече за децата до 4 клас, където не действа факторът „слаба оценка”. Трябва да отбележим, че двойката вече не е възпитаващ фактор,както за ученици, така и за родители,подчерта д-р Юлиян Петров.

      Началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев определи трите основни фактора влияещи върху възпитанието на учениците: семейство, образователни институции и социална среда. Той посочи, че трите фактора трябва да формират равностранен триъгълник, за да има възпитателен ефект.

      Според д-р Юлиян Петров, в случай, че един от факторите не хармонира в тристрания триъгълник, трябва да се знае как да се действа със всяко дете в училище.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Увеличава се натискЪТ; в случай че ; С всяко дете; как преподавателЯТ да изземе.

      Това са на пръв прочит грешките, да не говорим за препинателните знаци. Знам. Отговорът ще бъде : ние информираме, не обучаваме. Но за нас журналистиката е на пиедестал, а не порно
    Последни новини