8 °C

Хората, които винаги сочат правописните ни грешки, са доста гадни личности, според учени

Учени открили, че хората, които постоянно откриват правописни грешки онлайн, са "по-неприятни" личности от тези, които просто ги подминават.

А тези приятели, които са супер чувствителни към грешките на вашата Facebook страница? Психологически тест разкрива, че те обикновено са по-малко отворени и също така са по-склонни да ви съдят за грешките ви, отколкото останалите.

С други думи, те са точно такива, за каквито ги мислите, пише ScienceAlert.

Това звучи доста очевидно, но статия, публикувана в PLOS One през 2016 г., всъщност e първoто изследване, в което учените успяват да покажат, че чертите на личността на човек могат действително да определят как той реагира на печатни грешки и правописни грешки и може да ни научи много за начина, по който хората общуват онлайн.

"Това е първото проучване, което показва, че личностните черти на слушателите / читателите оказват влияние върху интерпретацията на езика", каза водещият изследовател Джули Боланд от Университета на Мичиган през 2016 г.

"В този експеримент изследвахме социалните преценки, които читателите правят за пишещите."

Изследователите имали 83 участници в експеримента. Те помолили всички да прочетат имейли в отговор на обява за съквартирант, някои от които не съдържали никакви грешки, други имали печатни грешки (напр. „тeh“ вместо „the“) или граматически, като too/to или it's/its.

След това участниците трябвало да преценят човека, който е написал имейла, въз основа на своето усещане за неговата интелигентност, дружелюбност и други критерии, като например колко добър би бил за съквартирант.

В края на експеримента участниците били запитани дали са забелязали някакви граматични или технически грешки в имейлите и ако е така, колко са ги притеснили.

След това изследователите помолили участниците да направят тест за оценка на личността по Големите пет - скала за откритост, сътрудничество, екстраверсия / интроверсия, невротизъм и съзнателност, и да отговарят на въпроси за тяхната възраст, произход и отношение към езика.

Големите пет:

1. Екстраверсия – включва такива сходни качества като общителност, самоувереност, вълнение, търсене, топлина, активност и положителни емоции. Тя е степента, в която личността се нуждае от внимание и социална интеракция.
2. Сътрудничество – степента, в която личността се нуждае от хармонични взаимоотношения с околните. Описва се като доверчив, прям, отстъпчив, скромен.
3. Съзнателност – степента, в която личността желае да спазва общоприетите норми и правила. Организиран, подреден, прецизен, с чувство за дълг.
4. Невротизъм – степента, в която личността приема околния свят като заплаха и извън неин контрол. Описва се като напрегнат, тревожен, изнервен, стеснителен, импулсивен.
5. Откритост към нов опит - степента, в която личността е заинтригувана от интелектуален напредък и израстване. Описва се като изобретателен, широко скроен, интелигентен, любопитен.

Като цяло, всички оценили измислените кандидати за съквартирант с печатни и правописни грешки в имейлите като по-лоши от тези с перфектен правопис. Но определено някои типове личности реагирали на грешките по-остро.

Например, екстровертите обикновено били много по-склонни да пренебрегнат правописните и техническите грешки, докато интровертите били по-склонни да оценяват пишещите негативно заради тях.

Хората, които тестът установил като по-съзнателни, но по-малко отворени, били по-чувствителни към печатни грешки, докато тези с по-неконформистки личности били по-разстроени от граматическите грешки.

Интересното е, че доколко е невротичен някой не оказвало влияние на начина, по който той интерпретира грешките.

Разликите в проучването били доста фини и размерът на извадката е малък, за да се правят генерални изводи. Резултатите обаче не могат да се обяснят с възрастта или образованието на хората, което предполага, че личностните черти играят роля.

Необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези връзки. Засега приемете факта, че грешки могат да се случат на всеки, но на определен тип хора им е необходимо да ви ги сочат постоянно.

Изследването е публикувано в PLOS One.

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ни
  Николай Георгиев
  5 -1
  13:19, 3 май 2019
  Заключението, което сте направили в заглавието, си е ваша лична интерпретация! Дали сте прочели текста въобще, или само го копирахте отнякъде?
 • 2
  Ер
  Ерудити
  5 0
  13:28, 3 май 2019
  А, значи грамотните са зли и неприятни? Осрано проучване, типично за краварите от САЩ ! Грозна пропаганда за оскотяване.
  • Xa
   xaxa
   3 0
   13:37, 3 май 2019

   Когато някой греши, по каквато и да е причина, грамотното е да му се посочи грешката? Това по никой начин не се оценя добре по скалата на Големите пет. Нито е интелигентно поведение, нито дава положителен резултат.

 • 3
  Бг
  Бг
  5 0
  14:37, 3 май 2019
  Ами тогава да се премахнат изпитите в 7 и 12 клас у нас, за да не се проверява правописЪТ. Да не са зли децата, да не ги обиждаме.ГОЛЯМА ГЛУПОСТ СТЕ НАПИСАЛИ!!! А който го е измислил, да си.......
  • Xo
   xoxo
   3 -3
   15:06, 3 май 2019
   Всъщност не прочетохте, нали?. Ясно е написано - перфектният правопис всички го одобряват. Става дума за социалното поведение, соченето, забележките, правенето на голямата работа. Не е лесно, не е лесно да си видиш психопрофила...

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини