Пластмаса вали в откъснат район във френските Пиренеи

Ясно е, че огромните количества пластмаса в океаните води и до наличие на частици в животните живеещи там.

Оказва се обаче, че пластмасовите частици вече достигат и райони на сушата, които са отдалечени от сметищата и големите градове. 

Наскоро френски учени публикуваха доклад в Nature, който съобщава за наличието на високи нива пластмасови частици в откъснат район във френските Пиренеи, който е на 120 километра от най-близкия град и на шест километра от малко селце. 

Установено е, че по склоновете на планината всеки ден се отлагат по около 365 пластмасови микро частици и фибри - числата са същите на територията на Париж и в град Донгуан в Китай, съобщават от Treehugger. 

Най-високо е наличието на полистирен и полиетилен - материали, от които се правят повечето чашки и бутилки за еднократна употреба.

Обяснението е, че микро частиците могат да достигнат до височина от 100 километра, а оттам ветровете и въздушните маси могат да ги отнесат буквално навсякъде, предизвиквайки своеобразен валеж от пластмаса.

Учените, публикували доклада, се опасяват, че ситуацията с разпространението на пластмасови частици вече може да е необратима, което представлява сериозна заплаха за всички организми, обитаващи сушата.

Източник: lifestyle.bg

Коментари в сайта

Последни новини