25 °C

Физици измериха абсолютното нищо

За някои физици измерването на спектъра от малките вълни в празното пространство е цел от десетилетия, но досега никой не е намерил добър начин да го постигне.

Сега физиците от ETH Zurich умело са използвали лазерни импулси, за да разберат квантовата природа на вакуума, постигайки нещо съществено в опитите да бъде измерено абсолютното нищо.

Нашата Вселена е фундаментално грапава. Подобно на чисто платно, което все още предстои да бъде нарисувано, има текстура под голата реалност, която предстои да открием.

Това, което приемаме за пълно отсъствие на материя и радиация, е безкрайно поле от възможности, от което се появяват частиците. Всъщност има поле за всяка елементарна частица, което просто чака достатъчно енергия, за да дефинира ключовите характеристики на нейното съществуване.

Всички тези частици са ограничени от странно правило - когато някои възможности се увеличават, други трябва да намалеят. Една частица може да бъде в точно определено местоположение, но тя ще има неясен импулс. Или обратното.

Този принцип на несигурност не се отнася само за частиците. Той се прилага към самото свободно поле.

Когато се отдалечим, онова празно платно на художника изглежда забележително гладко. По подобен начин, за продължителен период от време, количеството енергия в обем от празно пространство се изчислява на нула.

Но докато се фокусираме, за всеки един момент ставаме по-малко сигурни колко енергия ще намерим, което води до спектър от вероятности. 

Обикновено смятаме, че тази тъкан е случайна. Но има корелации, които могат да ни кажат нещо за природата на това вълнение.

"Вакуумните флуктуации на електромагнитното поле имат ясно видими последици и, наред с други неща, са отговорни за факта, че един атом може спонтанно да излъчва светлина", казва физикът Илеана-Кристина Бене-Хелмус от Института за квантова електроника в ETH Zurich.

За да измерите повечето неща, трябва да установите начална точка. За съжаление за нещо, което вече е в най-ниското си енергийно състояние, това е малко като измерване на силата на удар от неподвижен юмрук.

"Традиционните детектори за светлина като фотодиодите се основават на принципа, че светлинните частици, и следователно - енергията, се абсорбират от детектора", казва Бена-Хелмус.

Обратно на това, от вакуума, който представлява най-ниското енергийно състояние на една физическа система, не може да бъде извлечена никаква друга енергия."

Вместо да измерва преноса на енергия от празно поле, екипът е измислил начин да търси сигнатурите на неговите фини промени на вероятностите в поляризацията на фотоните.

Сравнявайки два лазерни импулса с дължина един трилионна от секундата, изпратени през супер-студен кристал в различни времена и места, екипът може да определи как празното пространство между атомите на кристала влияе на светлината.

"Все пак измерваният сигнал е съвсем малък и наистина трябваше да извлечем максималните си експериментални възможности за измерване на много малки полета", казва физикът Жером Файст.

Малки е слабо казано. Това квантово „мръдване“ е толкова малко, че се нуждаели от един трилион наблюдения за всяко сравнение, само за да са сигурни, че измерванията са легитимни.

Измерванията им позволяват да определят финия спектър на електромагнитното поле в неговото основно състояние.

Овладяването на ефективно празното пространство е нещо голямо в квантовата физика.

Наскоро друг екип от физици се опита да постави ограничения на шума във вакуума при стайна температура, за да подобри функционалността на детектора за гравитационни вълни LIGO.

В бъдеще ще ни трябват още изследвания, ако искаме да разберем тъканта, върху която е нарисувана Вселената.

Това изследване е публикувано в Nature.


1 коментар

 • 1
  Ne
  nelicha
  2 0
  02:27, 17-04-2019
  О боже. На истина ли е така ? Не са търсили на правилното място. То отдавна,е в главите на нашите политици. Кой, кой да им каже.


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 24.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работни проекти ще държат вниманието на някои от вас будно, но наред с тях ще провеждате и личните си срещи. Готовността ви да помогнете на приятел ще ви сближи повече и от това съвместното ви сътрудничество ще продължи. Семейни задачи ще ви накарат да търсите начини за бързото им решаване.
24.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите контакт с нужните ви хора и с общи усилия ще намерите по-лесно решение на вълнуващ ви въпрос. Ще споделяте интересите и вижданията си, без това да ви създава вътрешно напрежение. Ако имате очаквания от интимен характер ви предстоят развития. Други ще работят по приключване на задача, носеща им финансови придобивки.
24.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
24.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Стабилизиране на финансите, успоредно с утвърждаване на професионалния ви авторитет. Такива са приоритетите ви за днес, както и за следващите дни. Това изисква да сте в добра кондиция, на среща с делови партньори ще вземете решения, изпълнението на които няма да ви затрудни. Пътуване, за някои в чужбина.
24.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху важните си задачи. Всяко разпиляване на силите може да доведе до изтощение. Развивайте умението си да организирате, ще ви бъде необходимо. Обърнете внимание на детайлите в дейността си, те са важни. Нямате много време за приключването на неотложна задача.
24.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Имате нужда днес да излезете навън и да се опитате да не мислите за професионални ангажименти. Дайте воля на въображението си и както вие така и околните ще останете доволни от резултата. Можете на помогнете и на свой близък, който също се нуждае от промяна. Имате смелост за да сложите край на нещо, което не ви удовлетворява.
24.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Възстановявате си сума, която неотдавна сте загубили поради куриозно недоразумение. Материалното ви състояние се стабилизира и в близките дни можете да разчитате на допълнителни доходи. За някои от вас денят бележи началото на нов много успешен период в професионален план. Започвате работа по проект, който ви дава чудесна възможност да разгърнете потенциала си.
24.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Делничното напрежение ще ви накара да потърсите по-спокойно място за изтерзаната си душа. Ще съберете мисли и сили, с които да продължите напред, но преди това направете нещо специално, от което се нуждаете сега. То ще ви позволи да осъзнаете силните и слабите си страни.
24.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате нужда от развлечения и този ден най-добре ще отговори на намеренията ви. Заобиколени сте от приятни хора, сред които се чувствате настина добре. Твърде емоционални сте и това може да стане причина за нежелани ситуации, но едва ли ще е нещо сериозно. Обърнете повече внимание на предпочитанията на постоянния си партньор, които не е добре да пренебрегвате.
24.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Внимателно планирате всяка своя стъпка и в резултат днес ще постигнете част от нещата, към които уверено се стремите. При вас няма нищо случайно и партньорите ви оценяват този факт. Постарайте се да спазите всички уговорки, които правите, тъй като от това зависи и бъдещото добро отношение към личността ви. Постигате целта си и в интимен план.
24.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще има какво да споделяте и да ви прави доволни, предстоящите развития ще бъдат във ваша полза и в края на деня ще се чувствате в отлична форма. Различното поведение изостря чувствителността ви, но ще си останете уравновесени и прагматични. Пътуванията не са най-подходящи днес, но ако са наложителни, не приспивайте бдителността си.
24.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-търпеливи към хора и неща, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание може да постигнете повече, в противен случай ще си навлечете нечии гняв. Приятел ще ви предложи нещо, което ще ви поласкае, но и затрудни. Изяснете си до колко са искрени чувствата му към вас.
24.08.2019
Последни новини