Русия внимателно следи НАТО в Черно морe

Русия внимателно следи военното планиране на НАТО в Черноморския регион и по съответния начин ще реагира на действията на алианса. Това заяви заместник-външният министър Александър Грушко, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

“Еднозначно негативно”, каза той, отговаряйки на въпрос как Русия се отнася към усилването на активността на НАТО в Черно море.

“Активността в Черноморския регион не добавя сигурност, тя само подкопава регионалната стабилност. Ще предприемем всички необходими мерки, за да неутрализираме заплахите, свързани с повишената активност на НАТО в този регион”, подчерта Грушко.

“Внимателно следим как ще се развие планирането на алианса за усилването на неговото присъствие в този регион, по съответния начин ще реагираме. Ние сме дълбоко убедени, че сигурността в Черно море трябва да се осигури преди всичко чрез сътрудничеството между причерноморските страни. Всички необходими инструменти за това са налице“, заяви руският заместник-външен министър.

През последните месеци НАТО усилва военното си присъствие в Черно море. От 9 април до 13 април там се проведоха ученията на алианса “Морски щит – 2019”.

В тях участваха кораби и авиация на САЩ, България, Гърция, Канада, Холандия, Румъния и Турция, които взаимодействаха с въоръжените сили на Грузия и Украйна.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини