Цяла седмица дъждове: София и Кърджали с най-обилни валежи

Речните нива ще се повишат днес и утре в резултат на Средиземноморския циклон, който обхвана цялата страна. Валежите ще продължат, като ще започнат да спират във вечерните часове днес, но в сряда отново се очакват краткотрайни превалявания.

По данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в Дунавския басейн повишения на речните нива ще има в целия басейн, като по-значителни ще са те във водосборите на реките източно от р.Вит (р.Лом, р.Огоста, горните части от водосбора на р.Искър) и в планинските части от водосборите на р.Вит, р.Осъм и р.Янтра.
 
От следобедните часове днес ще започне понижение на речните нива, като в резултат на оттичане повишения ще има все още в долните течения на основните реки. В четвъртък водните нива в реките от басейна ще се понижават или ще са без съществени изменения. В петък в резултат на валежи са възможни нови краткотрайни повишения на речните нива в басейна.
 
Опасност от поройни наводнения по данни на Европейската система за предупреждения за наводнения има днес в горните части от водосбора на р.Искър над град Нови Искър. 

Моделът за водосбора на р.Искър прогнозира водни количества на 9, 10 и 11 април  около и над средномногогодишните стойности.

И моделът за водосбора на р.Янтра прогнозира за този период водни количества около средномногогодишните стойности. Моделът за водосбора на р.Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на р.Черни Лом и на 12 и 13 април да бъде около средномногогодишната стойност.
 
В Черноморския басейн в сряда и четвъртък речните нива ще са без съществени изменения, като в резултат на валежи нови краткотрайни повишения на нивата в долното течение на река Струма ще има през нощта на 10 срещу 11 април.

Към момента няма данни за населени места без ток и вода заради лошото време, няма информация и за наводнени обекти.

Над страната вече се разположи средиземноморски циклон, който носи дъжд и лошо време. Атмосферната циркулация над Европа създава условия за по-продължителен период на време с превалявания, типично пролетно по своя характер. Тези условия ще се запазят и в следващите дни.

Днес е обявен жълт код за интензивни валежи в 16 области в Западна, Централна и Южна България.

Предупреждението е в сила за районите на Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали. Прогнозираните количества на валежите за денонощието е около 25 до 35 л/кв.м., като в отделни, главно планински райони са възможни и повече. Очакваните количества на валежите са около 25 до 35 л/кв. м, в планинските райони е възможно да вали и повече. 

Още тази вечер валежите ще започнат да отслабват, но няма да спрат.

Ниско налягане над южните части на Европа и Средиземноморието създава условия за превалявания над Балканите в периода чак до началото на следващата седмица. С прекъсвания почти всеки ден над страната ще има валежи, като в сряда, четвъртък и петък те ще са по-активни в следобедните часове и над планинските райони.
 
В края на тази седмица, нов циклон ще влоши допълнително времето над страната и в събота, и неделя ще очакваме повече валежи и на повече места.

Този характер на времето ще се запази и в началото на следващата седмица, но след това за два-три дни времето ще се стабилизира, ще има повече слънце. Отново валежи се очакват след 20 април.
 
Температурите няма да се променят съществено и ще са от 15 до 20 градуса, като по високите полета в отделни дни ще са и по-ниски, а в равнините на Южна България до 23-25 градуса.

www.monitor.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини