Цвета Караянчева на форум на председателите на парламенти на държавите от ЕС

Стартирането на процедурата за присъединяване на Северна Македония към НАТО е реалното доказателство, че темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани зае централно място в дневния ред на Европа.

Това бе общото мнение, което изразиха по време на разговорите си председателите на парламентите на България, Гърция и Северна Македония Цвета Караянчева, Николаос Вуцис и Талат Джафери. Те се срещнаха във Виена, където се провежда Конференцията на председателите на парламентите на страните-членки на ЕС.

Председателят на Народното събрание посочи, че включването на тази тема в дневния ред на ЕС е станало възможно след като тя е била изведена като основен приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС. Цвета Караянчева поздрави председателите на парламентите на Гърция и Северна Македония с постигнатото Преспанското споразумение между Атина и Скопие и отбеляза, че вече има конкретни резултати и от прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония. Председателите на трите законодателни институции бяха единодушни, че когато България, Гърция и Северна Македония говорят и вървят в една посока, сигурността и развитието на региона са гарантирани.

Цвета Караянчева, Николаос Вуцис и Талат Джафери отбелязаха отличните отношения между парламентите на трите държави.

https://izbori.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини