Въвеждат нова система за електронни обществени поръчки

До края на 2020 обществените поръчки ще могат да бъдат възлагани електронно. От АОП въвеждат нова система за по-добра отчетност и цялостно повишаване на доверието в системата.

Проектът ЦАИС ЕОП се осъществява по ОП "Добро управление", а негов бенефициент е Агенцията за обществени поръчки, като общата стойност е близо 7 млн. лева.

Проектът за електронни обществени поръчки представи на конференция изпълнителният директор на агенцията Миглена Павлова.

Идеята на проекта е да се осигури електронизация на процеса от планирането до сключването на договори за обществени поръчки.

Простота на изпълнението и осигуряване на максимална сигурност на информацията са двете направления, които системата обединява по думите на Павлова.

Системата не позволява манипулиране на документите и незаконосъобразни практики.

"Офертите са двойно криптирани чрез уникален ключ, генериран в интернет браузъра на участника, като само той ще има достъп до него", посочи още Павлова. Няма обаче гаранции, че системата няма да стане обект на хакерски атаки.

Това ще гарантира конфиденциалността и ще елиминира опасността от порочни практики. Най-важните обществени поръчки ще разполагат с квалифициран времеви печат, за да бъдат защитени чувствителни данни.

От ноември тази година системата ще позволява регистрация и тестване на функционалностите. Крайната бройка на потребителите, които ще получат обучение за системата, е 1100.

Първата дейност по проекта включва разработване на платформата, изградена на модулен принцип. Предстои да се разработят и системи за електронно разплащане.

Ще бъде изграден и регистър на обществените поръчки към ЦАИС ЕОП.

"Стратегическото прилагане на обществените поръчки може да допринесе за постигането на устойчив и непрекъснат процес на развитие", подчерта Миглена Павлова.

Изцяло новата нормативна уредба промени националната система на обществените поръчки, като съществени промени са направени в контрола и управлението на поръчките.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини