Мъск похвали белите хакери за откритите проблеми в Tesla Model 3 (видео)

Илoн Мъск нарече „солидна работа“ хакерското изследване, в рамките на което бяха направени успешни опити за измама на автопилота на Tesla. Като например, автомобилът да се престрои в насрещното движение.

Генералният директор на Tesla Илън Мъск похвали групата специалисти Tencent Keen Security Lab, работеща в областта на компютърната безопасност, за представения отчет относно уязвимостите на автопилота на Tesla. „Солидна работа, както винаги“ заяви Мъск в своя Twitter акаунт в отговор на публикацията на специалистите.

Какви уязвимости откриха хакерите

Специалистите на Tencent Keen Security Lab успяха да излъжат системата на Tesla за разпознаване на пътната маркировка. Те са нарисували на пътното платно допълнителни линии и точки, които автопилотът разпознал като пътна маркировка и започнал да взема грешни решения. Тази уязвимост може да накара електромобила да премине в насрещното движение.

Освен това, изследователите са успели да получат достъп до автоматичното управление на електромобила и да го управляват с помощта на безжичен геймпад. При това, управлението може да се поеме дори и когато автопилотът не е активен.

И още, белите хакери на Tencent Keen Security Lab са успели да излъжат системата, която автоматично включва чистачките при дъжд.

Какво отговори Tesla

Компанията защити своите разработки, като каза, че за да измамят системата хакерите на практика са нанесли нови маркировки на пътя, което в реалния живот едва ли е възможно. Tesla подчерта, че в случай на грешка в работата на автопилота, водачът трябва да поеме управлението и ако се налага да спре автомобила. Това ясно е описано в инструкциите.

На състезанието Pwn2Own хакнаха един Tesla Model 3, а наградата за това беше 35 хилядидолара и самият електромобил като подарък.

Екипът „Флуороацетат“ - Ричард Зу и Амат Кам, откри потенциална слабост в защитата на софтуера. Това се случи на последния ден на конкурса, когато двамата хакери успяха да проникнат в уеб-браузъра на системата на електромобила Model 3 чрез JIT (Just-in-time) бъг. След успешния пробив те показаха специално съобщение на екрана.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини