Журналистите от „Славейков“ – национални лауреати

Национално признание за журналистите от „Славейков“

Две първи места и едно второ за учениците от журналистически клуб „Славейков“ с ръководител Антония Маровска, които за пореден път са лауреати на Седмия национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“. Един от най-престижните конкурси за ученическа журналистика оцени достойно отдадеността и положения труд на талантите на перото и словото, които прославят училището с националните си отличия. При изключителна конкуренция славейковци се състезаваха в две направления – „Публицистика“ и „Радиожурналистика“.

В най-оспорваната битка за челната тройка в раздел „Радиожурналистика“ първо място е за радиопредаването „Голямото междучасие“. Анелия Крумова и Симона Годумова от 11. клас създадоха специален епизод за конкурса, който осъществиха под формата на дискусия на тема „Да бъдеш журналист. Биха ли избрали младите хора тази професия?“. Самото предаване „Голямото междучасие“ стана реалност преди 3 години, когато младите журналисти получиха предложение лично от директора на БНР Кърджали – Красимир Ангелов. Той отправи покана към тях да създават собствено радиопредаване, което да се излъчва в ефир, след което в ролята на техен пръв наставник влезе журналистката Илияна Типова. През всички тези години тя даде професионални насоки и и безценни съвети, благодарение на които днес предаването е първенец в страната. Славейковци споделят, че са изключително благодарни за професионалната помощ на всички „старши журналисти“ в БНР Кърджали. Първоначалният екип, който работеше по създаването му, бе в състав от 6 души. В момента само Анелия Крумова, която добре познаваме, е наш представител в радиото. Тя си избира темите, пише сценариите и в лицето на Илияна Типова си има ценен партньор, с който си поделят ролята на водещи.

Седмият национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“ постави в топ 3 Анелия сред учениците, умеещи да създават най-добрите репортажи. Тя се подрежда на второ място в подраздел „Репортажи“. Според думите на журито, създаденият от нея репортаж е „фин и висш пилотаж“. След като стана лауреат на Националния журналистически ученически конкурс „Стоян Михайловски“ и получи Голямата награда за журналистика „Стоян Михайловски“ през тази учебна година, наградите от Националния конкурс „Григор Попов“ са поредното голямо признание за таланта на Анелия. Тя успешно продължава цялостната си дейност в журналистическия клуб към училището. Наред с подготовката си за участия в национални конкурси, тя организира срещи с журналисти, списването и издаването на вестник „УПКО“.

Единадесетокласничката Естела Москова е излъчена като първенец от журито в подраздел „Коментар“. Награденият материал е озаглавен „Имаш избор – свободен или зависим“. Естела е момиче с афинитет към художествената литература и със свой опит на писателското поприще, предимно в жанра на късия разказ.

Вестник „УПКО“, който се списва и издава от журналистически клуб „Славейков“ е един от малкото утвърдили се и запазили се вестници на хартиен носител във времето. При сериозната конкуренция на екипи от цялата страна, вестник „УПКО“ си извоюва поощрение в раздел „Вестници на хартиен носител”. Наградата е изключително признание за младите журналисти.

Сигурни сме, че славейковските таланти имат още много да ни покажат, затова им пожелаваме все повече и по-престижни награди.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини