Започна подписка за запазването на летището на кърджалийци

    Започна подписка за запазването на летището на кърджалийци. Пръв под документа подпис положи кмета на общината инж.Хасан Азис. Подписката е инициирана от Инициативен комитет, в който са включени бизнесмени,общественици,представители на работодателски организации. Началото бе поставено на работно среща при кмета, на което присъстваха председателя на Спортия авио-моторен клуб Сабахаттин Гьокче, зам.-председателят Сейхан Мехмед, председателят на Кърджалийската търговско промишлена палата инж.Наско Настев, президентът на Ротари клуб-Кърджали Валентин Гогев, членът на ръководството на Обществения съвет към общинския съвет Ангел Матушев, Дора Христова- общественичка, Вели Шакир-представител на бизнеса, Руси Петков-пилот-ветеран и др. От страна на общинска администрация освен градоначалника в срещата взе участие зам.-кметът по строителството инж.Катя Митовска .
        Инж.Хасан Азис обяви, че координатор на инициативата е Авио-клуба, със подкрепата на Общината. Събирането на подписи ще приключи на 20 април.Подписката ще се провежда под мотото "Криле над Кърджали". На 20 и 21 април на летището на кърджалийци ще се се проведе четвъртото издание на мероприятието "Криле над Кърджали". Ще бъдат поканени авиатори с двуместни самолети. Общината ще плати на децата на Кърджали възможността да се наслаждзават на природата на Източните Родопи от птичи поглед. След мероприятието до държавните институции ще бъде изпратен апел за подкрепа. Такъв документ ще се адресира до президента, премиера, председателя на Народното събрание, председателите на  Парламентарни групи, лидерите на основните политически партии, министрите на транспорта и туризма, Национална компания "Индустриални зони",  областния управител,
      Срещата бе полезна. Единодушни сме, че летището не бива да се застроява и превръща в индустриална зона. Кърджали има своя индустриална зона с готов проект от 2005 г. Зоната е от 250 дка.Пазим терена 14 години. Няма нужда от два терена. Кърджали е част от тази държава и трябва да ползваме зоната съвместно. Това подчерта в експозето си кметът инж.Хасан Азис. Той отбеляза,че ще бъде държавническа грешка със стратегическо значение унищожаването на летището. Той изрази желанието държавата да прехвърли летището като собственост на общината. А тя като субект заедно с Спортния авио-мото клуб да го стопанисва. Ние сме не за закриване на летището ,а за удължаване на пистата. Има такава възможност, което ще подзволи да кацат самолети с до 100 пътника, посочи градоначалника.
     Президентът на Ротари клуб Кърджали Валентин Гогев даде за пример съседните Гърция и Турция, където се градят летища. Никой от съседите ни не руши инфраструктура,а гради. Членовете на Ротари клуб Кърджали категорично са против застрояването на летището в индустриална зона,подчерта Гогев.
     Когато говорим с потенциални инвеститори те се интересуват от две неща:петзвездни хотели и летище. Това отбеляза зам.-кметът инж.Катя Митовска. Летището може да се използва за карго полети за спешни доставки. Удобство е че тук има митница. Това подчерта Вели Шакир.
     Инж.Наско Настев,бивш парашутист, припомни удобствата на въздушната линия в миналото и изрази мнението,че тя може да се възстанови.
     Ще се върнем 50 години назад , вместо да гледаме 100 години напред. Лесно е да се руши,трудно е да се гради, посочи Сейхан Меихмед. Той каза,че летището е удобно за чартърни полети. Паднат ли шенгенските бариери нуждата от аеропорт ще бъде належаща, аргументира се той. Сейхан Мехмед отбеляза също,че кърджалийци трябва да си дадат ясна сметка за приоритетите:дали да развиват туризма или не.
     Общественичкта Дора Христова посочи, че в страната предстоят да се направянят не повече от 8 индустриални зони. Проекта на тази на Хасково е до летище Узунджово.Тук при много добро стечение на обстоятелствата на мястото на летището ще има индустриален парк. Ако се направи на мястото на летището,няма да имаме нито зона нито аеропорт.
       Руси Петков припомни, че на летище Кърджали са кацали дори 40-местни самолети като Як-40. В момента има лицензирани 5 летища в страната: София, Варна, Бургас, Горна Оряховица и Пловдив. Останалите малки летища се водят летателни площадки.Две се стопанисват от авио-клбубове. Кърджали лесно ще може да вземе лиценз за летище,след като веднъж вече е имало. В момента един двуместен самолет струва 20 000 лв. В региона вече има такава машина. Има и хеликоптер. Налице са и три мотопланера. Много хора биха си купили самолети, ако има къде да ги държат т.е. ако могат да ползват летището.Ще развиваме авио-моторния спорт.Летище е нужно и за спешни случаи и за селскостопански нужди. А и премиерът предпочита да каца на него,посочи Петков.
     Председателят на Спортия авио-мотоклуб Сабахаттин Гьокче обобщи, че целта на инициативата е гражданска. Тя цели да демонстрира, че в града има гражданско общество. Ние искаме да получим подкрепата, както на кмета ,така и на областния управител. Кърджалийци заслужават да имат летище. ТГьокче посочи,че е запознал РВД и е писал на областна администрация. Единственото решение е държавата да прехвърли собствеността на летището на общината,която ще го стопанисва добре,заяви председателят на Авио-клуба.
    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини