21 °C

Мозъкът ни първо регистрира пол и възраст, преди да разпознае лицето

Нашите мозъци са невероятно добри в разпознаването на човешки лица и дори имат специфични области, специализирани за тази функция.

Но какви характеристики на лицето наблюдаваме?

Дали първо забелязваме общите черти, а след това разглеждаме детайлите? Или характеристики като пол или други данни за на самоличността?

В изследване, публикувано в Nature Communications, невроучени от Института за мозъчни изследвания Макговърн измерват реакцията на мозъка на лица в реално време и установяват, че мозъкът първо декодира характеристики като пол и възраст, преди да стигне до специфичната идентичност на самото лице, съобщава MedicalXpress.

 

Докато функционалната магнитно-резонансна томография (fMRI) разкрива невероятно детайлно кои области на мозъка реагират на лицата, технологията е по-малко ефективна, когато трябва да съобщи кога тези зони на мозъка се активират. Това е така, защото fMRI измерва мозъчната активност чрез откриване на промени в кръвния поток; когато невроните станат активни, местният кръвен поток към тези участъци на мозъка се увеличава. Но fMRI работи твърде бавно, за да се справи с динамиката на мозъка в милисекунди.

Въвеждането на магнитоенцефалография (magnetoencephalography - MEG), техника, която открива минимални колебания в магнитните полета, възникващи с електрическата активност на невроните, позволява по-добро определяне на времето на невронната активност.

Екипът избра този прецизен подход за измерване на времето, необходимо на мозъка да реагира на различни характеристики на лицата.

"С един кратък поглед на някое лице ние можем бързо да извлечем цялата тази богата многоизмерна информация за човека, като неговия пол, възраст и идентичност", обяснява Катрина Добс (Katharina Dobs), съавтор на изследването. "Исках да разбера как мозъкът осъществява този впечатляващ подвиг и какви са невронните механизми, които са в основата на този ефект, а никой не е измервал времевите скали на реакциите на тези характеристики.”

Предишни проучвания показват, че хората с прозопагнозия, състояние, характеризиращо се с нарушена способност за разпознаване на познати лица, нямат проблеми с определянето на пола, което предполага, че тези характеристики може да са независими. "Но е по-малко ясно кога мозъкът разпознава пола и идентичността и дали те са взаимозависими характеристики", обяснява Добс.

Записвайки мозъчната активност на хора в MEG машината, Добс и нейните съавтори откриват, че мозъкът реагира на по-общи черти като например пола на лицето, много по-бързо от идентичността на самото лице. Техните данни показват, че само за 60-70 милисекунди мозъкът започва да декодира възрастта и пола на човек. Около 30 милисекунди по-късно - след около 90 милисекунди от началото - мозъкът започва да обработва самоличността на лицето.

 

Авторите решават да тестват и ефекта на познатото лице. Установено е, че мозъкът обработва информацията за "познати лица" по-бързо от непознатите лица. Например нашите мозъци съумяват да разпознават актрисата Скарлет Йохансон в множество снимки, дори и ако прическата й е различна. За мозъците обаче е много по-трудно и е нужно много повече време, за да разпознаят две изображения на един и същи човек, ако лицето е непознато.

"Всъщност мозъкът лесно се заблуждава при непознати лица", обяснява Добс. "Вариациите в изображенията, сенките, промените в цвета на косата или стила бързо ни карат да мислим, че виждаме друг човек. И обратното, нямаме проблем, ако познато лице е в сянка, или приятел е променил прическата си. Но не знаехме защо възприемането на познатото лице е много по-стабилно, независимо дали това се дължи на по-добра обработка на информацията или на извличане на по-ранен спомен от паметта".

За да тестват ефекта от познатото лице, авторите измерват мозъчните реакции, докато участниците разглеждат познати лица (американски знаменитости) и непознати лица (немски знаменитости) в MEG. Неочаквано те откриват, че участниците разпознават пола по-бързо на познатите лица, отколкото на непознатитеа. Например мозъците ни първо разбират, че актрисата Скарлет Йохансон е жена, преди дори да осъзнаем, че тя е Скарлет Йохансон. А за по-малко познатата немска актриса, Каролин Херферт, нашите мозъци декодират същата информация не толкова добре.

Добс и съавторите й твърдят, че подобрените реакции на познати лица не са заради извличане на информация от паметта, а по-скоро от външен източник с т.нар. feed-forward механизъм. Те откриват, че мозъкът реагира на лицето много по-бавно (400 милисекунди), отколкото реагира на пола, което предполага, че на мозъка е необходимо много повече време, за да извлече асоциации от паметта си, свързани с лицето (като ролята на Йохансон в филма "Изгубени в превода").

Това изследване е свързано с развитието на изкуствения интелект. Учените искат да проверят дали системите за AI могат да се научат да разпознават лица, използващи подобни механизми. Това ще "ни помогне да разберем как мозъкът може да обработва лицата, които е виждал преди, без да вади нещо от паметта си", обяснява Добс.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини