Избраха Радослав Миленков за подуправител на БНБ

Депутатите избраха за без дебати подуправител, ръководител на управление "Банков надзор" на Българската народна банка (БНБ) Радослав Миленков. Народните представители гласуваха с 115 гласа "за", 0 "против" и 0 въздържа ли се"

Припомняме, в изслушването си пред парламентарната комисия по бюджет и финанси преди няколко дни, Миленков заяви, че усилията му трябва да бъдат концентрирани към влизането на България в Банковия надзор на ЕС. Нямало по-важна задача в краткосрочен план от тази.

Той бе номиниран от управителя на БНБ Димитър Радев. По този начин Миленов замени на поста подалия оставка подуправител на банката Димитър Костов.

На свой ред управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че предлага на вниманието на депутатите да приемат Радослав Миленков с аргумент, че има значителен управленски опит от няколко търговски банки.

От трибуната на Народното събрание Миленков се закле да спазва законите на страната и да съдейства за осъществените на поверените от БНБ функции, както и да пази всички тайни, влючително и след прекратяване на правомощията му.

В кулоарите на парламента Миленков заяви пред журналисти, че приотитети пред него са присъединяване на страната ни към единния надзорен механизъм, както и приобщаване към всички надзорни процедури.

По думите му реформите вече били направени и процесът на присъединяване към единния надзорен механизъм ще даде допълнителна гаранция на страната ни.

Миленков се надява, че до средата на тази година страната ни може да успее да влезе в чакалнята на еврозоната и банковия съюз.

На въпрос изключени ли са случаи като този с фалиралата Кооперативна търговска банка (КТБ), Миленков подчерта, че уроците са научени и обеща, че ще направи всичко възможно да не се допуска нов случаи като този с КТБ.

Радослав Миленков е магистър по финанси от УНСС и притежава дългогодишен опит в банковата сфера. Започва кариерата си като одитор в "Делойт и Туш", след което се прехвърля на работа в Първа инвестиционна банка. Там става директор на специализираната служба за вътрешен контрол и израства до главен финансов директор и член на управителния съвет на кредитната институция.

Бил е член и на надзорния съвет на Унибанка АД в Скопие и член на Одитния комитет на Първа инвестиционна банка - Албания. През 2011-а Миленков се прехвърля на работа в Изи Асет Мениджмънт първо като прокурист, а след това като главен изпълнителен директор. От 2012 г. до ноември 2014-а Миленков е член на УС на Общинска банка и неин изпълнителен директор, където работи известно време с Владислав Горанов, който една година също бе изпълнителен директор на кредитната институция.

От средата на ноември 2014-а Миленков е назначен от Министерския съвет за председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини