Лабораторно отгледан мозък се свърза сам с миши гръбначен стълб

Отглеждането на най-сложно устроената структура във вселената в лабораторни условия може да изглежда като невъзможна задача, но това не пречи на учените да си пробват късмета.

След няколкогодишни усилия изследователи от Великобритания култивирали един от най-сложните до момента миниатюрни мозъци в епруветка, който демонстрирал необичайно поведение.

Сивото петно се състои от близо 2 милиона групирани неврона, наподобяващи мозъка на човешки фетус на възраст 12-13 седмици. На този етап, така нареченият мозъчен органоид не е достатъчно развит, за да мисли, усеща или да проявява съзнание, но това не го прави напълно инертен.

Когато бил поставен до части от гръбначен стълб и мускулна тъкан на мишка, безформеното петно от човешки мозъчни клетки разпростряло дълги, сондиращи пипала, за да проучи новите си съседи.

Учените наблюдавали как мини мозъкът спонтанно се свързал с близките гръбначен стълб и мускулна тъкан.

Движението не е единственото умение на мини мозъците. Те демонстрирали и способност да инициират мускулни движения, подобно на моторните неврони в мозъците ни.

Учените наблюдавали контролирани мускулни контракции. Нещо повече стимулирайки за кратко един от аксоните, екипът успял да предизвика силно и организирано мускулно свиване.

След период от 2-3 седмици, аксоните от органоида проникнали в мишия гръбначен стълб. Синапсите между лабораторно отгледаните аксони и невроните от мишия гръбначен стълб били ясно забележими.

Мозъчните органоиди са най-доброто средство, което ще ни позволи да разберем по-добре развитието на човешкия мозък и неврологичните заболявания, но култивирането им отвъд определен етап е истинско предизвикателство.

Днес повечето мозъчни органоиди се отглеждат от човешки стволови клетки, които спонтанно се групират в структури и слоеве, нужни за ранното мозъчно развитие.

Проблемът е, че веднъж след като структурата нарасне до определен размер, хранителните вещества и кислородът в средата се изчерпват.

Настоящото изследване е първото, което успява да премине тази бариера. Нарязвайки органоидите и поставяйки ги върху пореста мембарана, изследователите гарантирали, че мини мозъците ще използват едновременно въздуха отгоре и ще абсорбират хранителните вещества отдолу, запазвайки доброто си състояние в продължение на година.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ко
  Кольо
  1 0
  15:17, 20 мар 2019
  Изроди- ще свързват човешки мозък с мишка!

Хороскоп за 15.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
15.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
15.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
15.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
15.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
15.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
15.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
15.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
15.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
15.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
15.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
15.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
15.09.2019
Последни новини