На Сирни Заговезни в СУ"Йордан Йовков"

С представяне на обичая Сирни заговезни,клуб "Фолклорна магия" на СУ „Йордан Йовков“постави началото на поредицата от събития, връщащи учениците към традициите на предците. Младите таланти,облечени в носии от различни краища на страната, пяха народни песни и пресъздадоха атмосферата на обичая Прошка, Поклади, Сирница, Масленица, каквито са различните названия на празника из родината ни. Те предадоха духана традициятав едно патриархално семейство, където живеят няколко поколения!

На Сирни заговезни прошка си вземат по-младите от по-старите, деца от родители...Това направиха и актьорите от клуба. Дядото, в чиято роля бе едно от момчетата разказа на децата за традициите на празника, а на трапезата бяха сложени яйчени и млечни гозби. След това се направи и обичая „Хамкане“ – най-възрастният в семейството вързва на конец халва и залюлява конеца в кръг, който  образуваха децата в семейството. Бабата каза, че този, който е хванал с уста халвата ще бъде здрав и късметлия през цялата година.

Учениците благодариха на своите гости – директора на училището, неговите заместници, много родители и учители. Госпожа Кюпрюджиева поздрави учениците и ръководителя на клуба, госпожа Николова за добре свършената работа и на родителите за тяхната съпричастност към събитието. Госпожа Николова обеща следващата среща да бъде за празника Курбан Байрам.

Клуб Журналист

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини