Българознайковци изучават народните традиции и обичаи

Клуб ,,Българознайковци” е една от групите за дейности по интереси в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” гр. Кърджали. В клуба са включени ученици от I„а“ клас с класен ръководител Николина Делчева. Поредната сбирка на клуба се проведе в навечерието на християнския празник Неделя Сиропустна, наричан още Сирни заговезни и Прошка.

Децата подготвиха подходящи стихчета и песни за празника, украсиха класната стая,облякоха народните носии и с вълнение зачакаха  гостите–Директора на училището г-жа Марияна Пеева и своите баби, пазителки на семейните традиции и ритуали!

Първолаците научиха какъв е смисълът и значението на празника за християните и какви обичаи и обреди на Сирни заговезни се спазват и сега: какви храни се слагат на трапезата, как и защо се иска прошка от възрастните. Всяко дете поиска прошка от баба си, от учителките и от другарчетата си.

Но най- интересна за децата бе възстановката на обичая ,,хамкане”. Малчуганите се опитваха само с уста да хапнат вареното яйце и бяла халва, вързани с червен конец,а най-възрастният гост ги въртеше над главите им.Накрая всички играха весело хоро и похапнаха от вкусните баници на бабите!

Нури Хабилова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини