Пушенето на наргиле е токсично и води до пристрастяване. Научно становище на кардиолозите

Пушенето на тютюн с наргиле води до вдишване на токсични химикали, често на нива, превишаващи цигарения дим, които могат да навредят на сърцето и кръвоносните съдове, според ново научно становище, публикувано в списание Circulation от Американската асоциация на кардиолозите.

Наргилето (аргиле, шиша, гоза) и обикновено се състоят от глава или купа за тютюн, тяло, водна основа и маркуч, който завършва с мундщук. Горящият въглен се поставя върху купата, пълна с тютюн. Тютюнът обикновено е комбинация от сушени плодове, ароматизиран тютюн и вещества, които поддържат тютюна влажен.

По време на пушене на наргиле, което обикновено трае 30 или повече минути, потребителите вдишват много литри дим, пълни с големи количества прахови частици при по-високи концентрации от цигарите.

Въпреки че директните сравнения между наргилето и цигарите имат някои ограничения, еднократно използване на наргиле обикновено води до по-голямо излагане на въглероден окис от една цигара. Дори краткотрайното излагане на въглеродния оксид в наргилето е токсично, според авторите.

В допълнение към въглеродния оксид, димът на наргиле съдържа други потенциално вредни химикали, които могат да засегнат сърдечно-съдовата система, включително никотин, замърсители, прахови частици, летливи органични химикали, полициклични ароматни въглеводороди, акролеин, олово, кадмий и арсен. Повечето от тези токсини са повече в наргилето отколкото в цигарения дим.

"Пушекът в наргилето съдържа вредни вещества, а Американската асоциация по сърдечни заболявания силно препоръчва да се избягва употребата на тютюн в каквато и да е форма", казва д-р Аруни Бхътнагар, председател на групата, подготвила становището, професор по медицина и директор на Университета на Център за диабет и затлъстяване в Луисвил в Кентъки.

Все повече доказателства сочат, че тютюнопушенето с наргиле остро въздейства върху сърцето и кръвното налягане. Редовната употреба е свързана с повишен риск от заболяване на коронарните артерии.

"Много млади хора погрешно смятат, че пушенето на тютюн от наргиле е по-малко вредно от тютюнопушенето, тъй като тютюнът се филтрира през водата, но няма научни доказателства, които да подкрепят това твърдение. Въпреки това, има доказателства, които предполагат, че тютюнопушенето с наргиле води до пристрастяване и може да доведе до употребата на други тютюневи изделия, като цигарите“, казва Бхатнагар.

Разпространението на пушенето на наргиле, особено сред младите хора, се насърчава от няколко фактора, включително подсладените и ароматизирани тютюни за наргиле, социалните медии, които насърчават този метод на употреба на тютюн и спомагат за неправилната представа за пристрастяването и неблагоприятните последици за здравето.

За разлика от тютюна за цигари, тютюнът за наргиле, често пъстро опакован, може да се продава в аромати на бонбони и плодове, които са привлекателни за по-младата аудитория. Вкусовете и подсладителите, добавени към тютюна маскира острия дим, което улеснява започването и продължаването на пушенето на наргиле.

В допълнение, тъй като много хора пушат наргиле в шезлонги и кафенета, то се възприема като социална дейност и по-малко като навик. По-голямата част от тютюна, продаван на потребителите на наргиле, не носи предупреждение за здравето, което води до погрешно схващане, че не е вреден.

В Съединените щати неотдавнашните проучвания сочат, че употребата на наргиле варира от 4,8% сред учениците от средните училища до 13,6% от младите възрастни (18-24 години). Хора на възраст 18-24 години съставляват 55% от пушачите на наргиле в цялата страна.

В допълнение, тези, които използват наргиле е по-вероятно да започнат да пушат цигари, отколкото тези, които никога не са пушили наргиле.

В световен мащаб употребата на наргиле се разпространява сред по-младите хора. Данните от проучване в седем страни от Близкия изток показват, че нивата на тютюнопушене на наргиле варират от 9% до 15%, което е по-високо от нивата на пушене на цигари в някои страни.

Проучване в Обединеното кралство установи, че употребата на наргиле е повече от два пъти по-разпространена от пушенето на цигари..

Понастоящем има трайно погрешно схващане сред потребителите на наргиле, че този метод на употреба на тютюн е безвреден. За разлика от това, много младежи са по-добре запознати с рисковете, свързани с тютюнопушенето и избягват този метод на употреба на тютюн поради тези рискове.

Необходими са изследвания, за да се съобщи ефективно отрицателното въздействие на тютюнопушенето за наргиле.

Здравните специалисти се насърчават да питат за използването на наргиле и да предоставят консултации и подкрепа, за да помогнат на пациентите да спрат.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини