Разследват 200 случаи на белодробни заболявания в САЩ, след употреба на наргиле или електронни цигари

Броят на потенциалните случаи на тежки белодробни заболявания, свързани с употреба на наргиле и електронни цигари, се е увеличил до 193, съобщава в петък, 23 август, Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) на САЩ. Възрастен пациент в Илинойс е починал. Това съобщи Live Science.

Американските здравни власти изследват в 22 щата редица заболявания, свързани с пушене на наргиле или електронни цигари. Разследването продължава и все още не е ясно дали случаите са били свързани или какви видове продукти са използвали пациентите, според здравните власти.

"Въпреки че случаите изглеждат сходни, не е ясно дали тези случаи имат обща причина или са различни случаи с подобни показания", каза Илияна Ариас, изпълняващата длъжността заместник-директор по неинфекциозни заболявания, на брифинг за новините.

Въпреки това, всички пациенти съобщават, че са използвали електронни цигари или продукти за наргиле през последните няколко месеца, каза тя. В много случаи пациентите съобщават също, че са използвали продукти, съдържащи THC, активната съставка в марихуаната.

Няколко щата провеждат собствени проучвания на редицата случаи на заболявания и докладват на CDC, докато Агенцията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ помага за тестване и идентифициране на продукти и устройства, които пациентите може да са използвали. Агенцията е получила проби от продукти от редица щати и започва да ги анализира за конкретни съставки.

"В момента нямаме конкретна информация, която да споделим", казва Мич Зелер, директор на Центъра за тютюневи изделия към FDA.

"Знаем, че аерозолът за електронни цигари не е безобиден", каза той. Тези продукти съдържат много химикали, включени и невключени в списъка, които могат да бъдат проблематични за белите дробове, като ултра фини прахови частици, тежки метали като олово, летливи органични съединения и химикали, причиняващи рак, каза Кинг. Дори ароматизаторите за електронни цигари, като тези, които го правят "мазен" на вкус, имат съединения, свързани вече с тежки респираторни заболявания", каза той.

Засега здравните служби не са идентифицирали конкретни продукти или съставки, свързани с нито един от тези случаи.

В Илинойс 22 пациенти на възраст между 17 и 38 години са хоспитализирани от тежко белодробно заболяване, свързано с пуешене на електронни цигари или наргиле. Пациентът в Илинойс, който почина, беше възрастен, каза д-р Дженифър Лайдън, главният лекар и държавен епидемиолог в Илинойския департамент по обществено здраве.

Отново не е ясно какви продукти са използвали тези пациенти. Единствената "последователна информация е, че всички пациенти са се разболели през последните месеци“, каза тя.

FDA насърчава обществеността да представи подробни доклади за всякакви неочаквани проблеми, свързани с тютюневи или електронни цигари, свързани със здравето или продуктите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини