Азербайджан гостува на Кърджали за празника Невруз

На 11 март 2019 г. от 17:00 ч. в Дома на културата в град Кърджали ще бъде отбелязан празникът Невруз.

Организатори на проявата СА Посолството на Република Азербайджан,  Международния фонд за тюркската култура и наследство (със седалище в Баку) и Община Кърджали.

Празникът ще бъде отбелязан с концерт на азербайджанската музика, на който ще бъдат представени азербайджански джаз композиции в изпълнение на българска група с ръководител Минко Ламбов и на изложба “Райските градини на  тюркския свят” на  талантливата азербайджанска художничка Джамиля Хашимова. Изложбата и концерта ще бъдат предшествани от дегустация на азербайджанската кухня.

На проявата ще присъстват Нейно Превъзходителство  г-жа Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в България,   г-жа Гюнай Ефендиева, председател на Международния фонд за тюркска култура и наследство със седалище в Баку, Азербайджан, Хамид Хамидов, Председател на парламентарната група за приятелство с Република Азербайджан,  народни представители от Кърджалийски регион, кметове на общини от Кърджали, Хасково, Смолян.

Посланичката на Азербайджан Н.Пр.Наргиз Гурбанова същия ден ще има среща с кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис и областния управител Никола Чанев.

Азрбайджанците празнуват идването на пролета със своя много обичан традиционален празник – Новруз (Нов ден).Като празник на пролетта, подновяването и съживяването Новруз се отбелязва всяка година на 20 или 21 март, от момента на пролетното равноденствие. В Азербайджан Новруз е семеен празник, като цялото семейство се събира за едно около хубаво наредена с вкусни национални ястия и сладкиши трапеза.

Празникът Новруз, който е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, подкрепя  толерантността и културното разнообразие, допринася за солидарността, приятелството и мира. По инициатива на Азербайджан на 23 февруари 2010 г. на 64-тата сесия на Общото събрание на ООН е приета резолюция, с която 21 март се признава за Международен ден на Новруз, като се има предвид, че традициите и ритуалите на този празник отразяват особеностите на културните и древните обичаи на цивилизациите на Изтока и Запада.

Това съобщиха от Пресслужбата на Общинска администрация в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини